Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową Placki, naleśniki i gofry
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.


Składniki Składniki

  • [b]Naleśniki
  • [/b]500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • [b]Ser
  • [/b]500 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • [b]Frużelina truskawkowa
  • [/b]500 g truskawek
  • 60 g cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • [b]Dodatkowo
  • [/b]chipsy kokosowe


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Flammkuchen.

Pycha, pycha, pycha! Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany. Proste, wiejskie danie wywodzące się z Alzacji. Ten cienki placek początkowo służył do sprawdzania temperatury pieca, zanim znalazł się w nim chleb.

Naleśniki z musem rabarbarowym

Zapraszam na naleśniki z domowym musem rabarbarowym. Do tego śmietanka z cukrem waniliowym i mamy pyszny obiad lub deserek.

Placki brokułowo – kukurydziane

Placki, placki, placki, my kochamy placki. Ziemniaczane, cukiniowe, marchewkowe. Teraz przyszedł czas na brokułowo – kukurydziane. Rewelacja, do tego ostry sos czosnkowy i jest super.

Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free)

Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza choć niemniej słodka wersja... Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców, które spokojnie kupicie w każdym markecie.

Naleśniki makowe z marmoladą

Naleśniki makowe z marmoladą to bardzo smaczne danie, które można zjeść na obiad, ale też na podwieczorek, czy w formie przekąski. Naleśniki są świetne zarówno na ciepło jaki na zimno, a ich łatwość wykonania to dodatkowy plus. Słodkie, ale nie przesłodzone z dodatkiem owocowej marmolady smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu wszystkim, którzy lubią mak w potrawach i deserach.

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!