Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille Warzywne
Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Witajcie w słonecznej Hiszpanii! - gdzie cudowne, malownicze krajobrazy przeplatają się ze wspaniałą kuchnią, bogatą w różnorodne smaki i aromaty. Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i przygotujcie wspaniały dżem z ogórka z nutą pachnącej wanilii. Smak dżemu jest bardzo ciekawy, wyrafinowany i z pewnością Was zaskoczy. Na prawdę warto spróbować.


Składniki Składniki

  • 500 g zielonych ogórków długich
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy ogórki i dodajemy cukier. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do ogórków. Pozostałe laski wanilii również wrzucamy do rondelka. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ogórki małosolne

Prosty i szybki przepis na ogórki małosolne. Polecam!

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!

Sos Ortolana

Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.

Domowe puree z dyni

Sezon na dynie już w pełni. Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz!

Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance

Jedzenie kiszonych produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów. Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej.

Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Uwielbiam smak i aromat suszonych pomidorów. Uwielbiam je szczególnie w czerwonym pesto, które jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju kanapek i makaronów. Często występują tylko sezonowo w lokalnych marketach, przez co często ich brakuje. Dzisiaj pokaże wam jak przygotować je w domu z dodatkiem bazylii i czosnku w oliwie. Polecam!