Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille Warzywne
Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Witajcie w słonecznej Hiszpanii! - gdzie cudowne, malownicze krajobrazy przeplatają się ze wspaniałą kuchnią, bogatą w różnorodne smaki i aromaty. Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i przygotujcie wspaniały dżem z ogórka z nutą pachnącej wanilii. Smak dżemu jest bardzo ciekawy, wyrafinowany i z pewnością Was zaskoczy. Na prawdę warto spróbować.


Składniki Składniki

  • 500 g zielonych ogórków długich
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy ogórki i dodajemy cukier. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do ogórków. Pozostałe laski wanilii również wrzucamy do rondelka. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance

Jedzenie kiszonych produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów. Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej.

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to zaskakujący i bardzo smaczny eksperyment. Czytałam o kiszonych rzodkiewkach, widziałam wiele przepisów, nie mogłam już dłużej czekać, chciałam spróbować jak naprawdę smakują!? Są pyszne! Bardzo chrupiące i smakują bardzo podobnie jak pierwsze ogóreczki małosolne. Nie czekaj na nadmiar rzodkiewek, by je ukisić, a ukiś je już teraz w oczekiwaniu na pierwsze małosolne. Kisić można ponoć wszystko i warto, bo kiszonki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Tak przetworzone produkty to bogactwo witamin i soli mineralnych. Kiszone rzodkiewki to najbardziej urocza ze wszystkich kiszonek! Po ukiszeniu tracą swój piękny czerwony kolorek, odbarwiają się niemal całkowicie. Za to środek rzodkiewki przybiera różową barwę i woda zabarwia się na różowo, a smakuje jak najlepsza lemoniada.

Konfitura z marchwi i cytryn

Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.

Cukinia w zalewie curry

Jesień to czas pełen pracy. Przygotowujemy domowe dżemy, przetwory i weki by móc później cieszyć się ich smakiem w długie, zimowe dni. Dzisiaj przedstawiam wam nowy przepis na cukinię w zalewie curry. Pychotka!

Ogórki małosolne na sucho

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie, potem konserwowe, a na końcu kiszone. Takimi małosolnymi mógłbym się non stop zajadać. Na kanapki, do obiadu, a nawet tak po prostu chwycić w dłoń i pochrupać. Ale słyszeliście o małosolnych na sucho? Robionych bez wody? Od teraz z całą pewnością nie zrobię już w inny sposób, prostota tego przepisu mnie naprawdę urzekła.