Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango Serniki
Sernik z żelką mango

Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.


Składniki Składniki

  • Spód
  • 200 g zbożowych ciastek *
  • 60 g masła
  • Masa serowa
  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Żelka z mango
  • 500 g mango z puszki **
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 18 g żelatyny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Spód
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa
Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

Żelka z mango
Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
* użyłam ciastek degistive
** waga owoców po odsączeniu

Notes
- podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
- mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą to mój kolejny słodki eksperyment na ciekawe połączenie smaków, które lubię i wykorzystanie produktów, które zalegały w mojej lodówce. Mandarynki i pomarańcze świetnie komponują się z czekoladą deserową, a całość w serniku waniliowym smakuje świetnie.

Pycha sernik

Bardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne jest, aby do tego przepisu użyć odpowiednio dużej blaszki lub mniejszą proporcję składników.

Egzotyczny serniczek z ricotty

Przepis na Egzotyczny serniczek z ricotty, oraz kawałkami mango, nektarynek. Idealne na upalne Lato

Sernik Królewski

Przepis na niezwykły sernik królewski. Dlaczego niezwykły? Z powody braku rodzynek i jakichkolwiek innych bakali .Żaden łakomczuch nie będzie wstanie się oprzeć takiemu rarytasowi. Delikatne, puszyste a przede wszystkim bardzo intensywne ciasto idealnie pasujące do podania przy każdej okazji.

SERNIK SZACHOWNICA

Podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć sernika, zamiast zwykłego na kruchym cieście, proponuję Wam przygotowanie efektownego sernika w formie szachownicy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rewelacyjnie smakuje.

Sernik jaglany na zimno

Przepis na sernik jaglany na zimno. W ten weekend postawiłam na zdrowe ciasto. A jest nim Sernik z kaszy jaglanej. Ciasto smakuje wybornie! Uwielbiam połączenie zdrowych smakołyków o niepowtarzalnym smaku.Spód ciasta zrobiłam z daktyli i orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką... Idealne ciasto na lato. Masa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.