Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango Serniki
Sernik z żelką mango

Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.


Składniki Składniki

  • Spód
  • 200 g zbożowych ciastek *
  • 60 g masła
  • Masa serowa
  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Żelka z mango
  • 500 g mango z puszki **
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 18 g żelatyny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Spód
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa
Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

Żelka z mango
Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
* użyłam ciastek degistive
** waga owoców po odsączeniu

Notes
- podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
- mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą to mój kolejny słodki eksperyment na ciekawe połączenie smaków, które lubię i wykorzystanie produktów, które zalegały w mojej lodówce. Mandarynki i pomarańcze świetnie komponują się z czekoladą deserową, a całość w serniku waniliowym smakuje świetnie.

Sernik Cappuccino

Prawdziwe włoskie cappuccino zawsze mi kojarzy się z pełnią aromatu doskonałej kawy z mlekiem dopełnioną delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży

Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno)

Lubicie morele? Ja wręcz uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!

Sernik Królewski

Przepis na niezwykły sernik królewski. Dlaczego niezwykły? Z powody braku rodzynek i jakichkolwiek innych bakali .Żaden łakomczuch nie będzie wstanie się oprzeć takiemu rarytasowi. Delikatne, puszyste a przede wszystkim bardzo intensywne ciasto idealnie pasujące do podania przy każdej okazji.

Walentynkowe serniczki na zimno

Walentynkowe serniczki na zimno. Serniki kochamy w każdej postaci, a w takiej wersji mini, na kilka kęsów znikają szczególnie szybko.Ten sernik robi się błyskawicznie i łatwo, zatem jeśli ktoś ma ochotę na takie słodkie maleństwa, zapraszam. Idealny przepis na deser.

Waniliowy sernik z białą czekoladą

Sernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski - nazywany również sernikiem z kratką, znalazł się w jednej z książek kulinarnych jednego z najsłynniejszych cukierników świata - Pierre'a Hermé. Przepisów na serniki jest tyle, ile gospodyń. Różnią się konsystencją jak i dodatkami. Dziś polecam Wam klasyczny, waniliowy sernik z białą czekoladą. Delikatny, kremowy, cudownie pachnący wanilią.