Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango Serniki
Sernik z żelką mango

Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.


Składniki Składniki

  • Spód
  • 200 g zbożowych ciastek *
  • 60 g masła
  • Masa serowa
  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Żelka z mango
  • 500 g mango z puszki **
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 18 g żelatyny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Spód
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa
Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

Żelka z mango
Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
* użyłam ciastek degistive
** waga owoców po odsączeniu

Notes
- podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
- mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto kokosowe z truskawkami

Ciasto kokosowe z truskawkami. Mam dla was przepis na coś słodkiego - ciasto kokosowe z truskawkami Ciasto bez pieczenia, na ciasteczko-wym spodzie, masa kokosowa przygotowana na mleku i mleczku kokosowym, soczyste truskawki i truskawkowa galaretka. Całość niezbyt słodka, ale rewelacyjnie orzeźwiająca. Ciasto kokosowe z truskawkami to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto o bajecznym smaku przypominające sernik na zimno. Idealny przepis na ciasto.

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami. Zapraszam dziś na taki jesienny serniczek ze śliwkami, na kruchym cieście, łatwy w przygotowaniu i moim zdaniem bardzo smaczny. Idealny przepis na deser.

Sernik wyjątkowy - z czekoladą i malinami

To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników - sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywają się cudowne zapachy. Po wystudzeniu otrzymacie pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe a la brownie, ale nie aż tak ciężkie, przykryte aksamitną i kremową masą serową, no i oczywiście zwieńczone musem malinowym. Grzechem byłoby nie wypróbować.

Kokosowy sernik z żurawiną pod delikatną bezową chmurką

Uwielbiam wszystko co kokosowe! Więc na tegoroczną majówkę postanowiłam stworzyć ciacho idealne! Delikatne w smaku i strukturze, ciężkie i z wyraźnym akcentem – takie, które jest w stanie poprawić humor w deszczowy dzień! Zapraszam Was zatem na KOKOSOWY sernik Z ŻURAWINĄ pod delikatną bezową chmurką.

Sernik Wenus

Sernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem.

Sernik oreo

Dzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek, udekorowany masą śmietanową z mascarpone. Oczywiście, jeśli chodzi o serniki to największą rolę odgrywa ser, jakiego używamy. Najlepszy jest gładki, mielony, tłusty (wypieki z odtłuszczonych składników zawsze smakują gorzej) - dzięki temu nasz sernik będzie niezwykle kremowy i smaczny.