Szynka drobiowa z szynkowaru

Szynka drobiowa z szynkowaru Na zimno
Szynka drobiowa z szynkowaru

Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru są wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne.


Składniki Składniki

  • 800 g filetów z kurczaka
  • 300 g mięsa indyczego mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.

Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.

Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 1,5 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Notes
- woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze
- szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Rożki z salami z farszem

Pikantna kiełbaska z łagodnym farszem. Smakowita przystawka na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną.

Rollsy z wędzonym łososiem, ananasem i dressingiem 1000 wysp

Świetna i szybka w wykonaniu przekąska. Dressing 1000 wysp idealnie komponuje się z rybami i owocami morza.

Śledzie po sułtańsku

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.

Domowe chipsy

Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie smaczna. Artykuł Jak zrobić domowe chipsy? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Łosoś faszerowany musem jajecznym, rukolą i świeżym ogórkiem

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. W smaku wyjątkowa. Przekąska z musem jajecznym doprawianym remuladą duńską.

Roladki z tortilli w trzech smakach

Już jutro pożegnamy stary rok, nowy czeka już za progiem a to oznacza, że przed nami najbardziej szalona noc w roku. Niezależnie od tego czy spędzimy tą sylwestrową noc w skromnym rodzinnym gronie przed telewizorem, czy w większym towarzystwie na domowych przyjęciach czy prywatkach, to warto zadbać o odpowiednie menu na tę okazję. Najlepiej sprawdzają się w takiej sytuacji oczywiście wszelkie małe przekąski, mini kanapki, czy sałatki. Dlatego dziś mam propozycję na niebanalną przekąskę, czyli roladki z tortilli, które są smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Podaję trzy warianty smakowe, ale zachęcam do eksperymentowania z innymi smakami i dodatkami.