Szynka drobiowa z szynkowaru

Szynka drobiowa z szynkowaru Na zimno
Szynka drobiowa z szynkowaru

Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru są wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne.


Składniki Składniki

  • 800 g filetów z kurczaka
  • 300 g mięsa indyczego mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.

Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.

Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 1,5 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Notes
- woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze
- szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Galaretka drobiowa rosołowa

Pyszna galaretka drobiowa. Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Wielkanocne roladki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas więc najwyższy ustalić wielkanocne menu. Roladki z szynki idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki są przepyszne, mają delikatny smak. Robi się je z tanich, łatwo-dostępnych składników ,a przy tym jeszcze robi  się je bardzo szybko. Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji.

Domowe chipsy

Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie smaczna. Artykuł Jak zrobić domowe chipsy? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Pucharki śledziowe

Bardzo efektowne pucharki śledziowe. Pięknie zaprezentują się na świątecznym stole, ale nie tylko!

Owocowa przekąska

Szybki sposób na pyszną i zdrową przekąskę owocową. Artykuł Owocowa przekąska pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Moja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie.