Tort urodzinowy Kitty

Tort urodzinowy Kitty Torty
Tort urodzinowy Kitty

Kot, truskawki i truskawki - to było życzenie solenizantki. Tak powstał uroczy, słodki, urodzinowy upominek dla wielkiej miłośniczki kotów. Delikatny w smaku, mocno owocowy, podwójnie truskawkowy. Wykończony futerkiem z kremu na bazie bezy szwajcarskiej.


Składniki Składniki

  • Biszkopt
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Krem truskawkowy
  • 350 g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremowej 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Mus truskawkowy
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • Krem maślany na bezie szwajcarskiej
  • 460 g masła
  • 360 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • Nasączenie
  • 200 ml niegazowanej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • masa cukrowa biała
  • masa cukrowa różowa
  • masa cukrowa czarna

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.

Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem truskawkowy
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

Mus truskawkowy
Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier sie rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i mieszamy. Mus chłodzimy w lodówce do momentu, aż będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.

Nasączenie
Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
Przełożenie

Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.

Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Pozostałym kremem przy pomocy tylki Wilton 233 dekorujemy cały tort. Przyklejamy wszystkie dekoracje i chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tort czekoladowo-malinowy

Moi drodzy dzisiaj chcę wam zaprezentować moje dzieło. Musicie wybaczyć mi jakość zdjęć. Niestety te zdjęcia nie są takie jakie miały być no ale cóż ... Sam smak tortu to połączenie masy czekoladowej, oraz malinowej.Spód wykonany z ciasteczek cantuccini... Do tego wierzch z galaretką. Polecam!

Tort makowy z kremem rumowym

Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek.

Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną

Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według  mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie.

Tort komunijny

Tort to ważny element każdej komunijnej uroczystości. Czekają na niego nie tylko dzieci. Dorośli również nie odmawiają sobie tego słodkiego, kremowego przysmaku. Dlatego warto zadbać o ten uroczy wypiek. Tym razem przygotowałam skromny, delikatny i subtelny tort komunijny. Ozdobiony masą cukrową pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony pysznym kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową.

Tort cytrynowy - inspiracja Marthą Stewart

Ciasto na blaty inspirowane przepisem Marthy Stewart- w przepisie znajdziecie maślankę, która czyni ciasto wilgotnym. Krem jest raczej mieszanką zbitką różnych przepisów oraz moją wizją. W okresie letnim wszelkiej maści owocowe ciasta są idealne! Cytryna to nieodzwony składnik chłodzących napojów, ale też idealny pomysł na tort, który jest orzeźwiający, delikatny oraz soczysty. Całość wyszła naprawdę pyszna! 

Tort bezowy cytrynowy

Tort bezowy cytrynowy. Agata upiekła ten tort na moje urodziny. Potem ja piekłam go trzy razy w ciągu tygodnia... Potem znowu... W sumie cztery razy!!!!!! Tort pyszny, uzależniający, słodko kwaśny. Przepis Doroty z Moich Wypieków. Idealny przepis na deser.