Tort urodzinowy Kitty

Tort urodzinowy Kitty Torty
Tort urodzinowy Kitty

Kot, truskawki i truskawki - to było życzenie solenizantki. Tak powstał uroczy, słodki, urodzinowy upominek dla wielkiej miłośniczki kotów. Delikatny w smaku, mocno owocowy, podwójnie truskawkowy. Wykończony futerkiem z kremu na bazie bezy szwajcarskiej.


Składniki Składniki

  • Biszkopt
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Krem truskawkowy
  • 350 g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremowej 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Mus truskawkowy
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • Krem maślany na bezie szwajcarskiej
  • 460 g masła
  • 360 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • Nasączenie
  • 200 ml niegazowanej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • masa cukrowa biała
  • masa cukrowa różowa
  • masa cukrowa czarna

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.

Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem truskawkowy
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

Mus truskawkowy
Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier sie rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i mieszamy. Mus chłodzimy w lodówce do momentu, aż będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.

Nasączenie
Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
Przełożenie

Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.

Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Pozostałym kremem przy pomocy tylki Wilton 233 dekorujemy cały tort. Przyklejamy wszystkie dekoracje i chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny

Przepis na Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny.Gdy upały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą. Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna, że w kolejnych latach w sezonie truskawkowym, torcik ten będzie punktem obowiązkowym owocowych wypieków. Polecam.

Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Przepis na tort bezowy ze śmietaną, serkiem mascarpone i truskawkami. Artykuł Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Tort bezowy cytrynowy

Tort bezowy cytrynowy. Agata upiekła ten tort na moje urodziny. Potem ja piekłam go trzy razy w ciągu tygodnia... Potem znowu... W sumie cztery razy!!!!!! Tort pyszny, uzależniający, słodko kwaśny. Przepis Doroty z Moich Wypieków. Idealny przepis na deser.

Tort Rafaello na herbatnikach z adwokatem

Tort Rafaello na herbatnikach z adwokatem. Ciasto jest super i na pewno nie jeden raz zagości na moim stole!

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Przepis na tort bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem. Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent!

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a dodatkowo udekorowany truskawkowym lukrem to pyszne ciasto na mniejsze i większe okazje. Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, prezentuje się bardzo fajnie i na pewno przypadnie do gustu mniejszym i większym miłośnikom smaków czekoladowych i truskawek. Chili dodane do ciasta bardzo fajnie "podkręca" czekoladowy smak, ale nie jest wyczuwalne, niezbyt słodki krem z śmietanowy, no i te soczyste truskawki...