Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym Zapiekanki
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.


Składniki Składniki

  • 2 duże cukinie
  • sól
  • Farsz mięsny
  • 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 40 g pistacji
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mielonych otrąb *
  • pieprz czarny
  • sól
  • Beszamel
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • pieprz biały
  • sól
  • Dodatkowo
  • 2-3 łyżki sera żółtego


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym to moja własna wersja smacznego dania jednogarnkowego, która w oryginale jest daniem bezmięsnym. Danie w oryginalnej wersji bazuje tylko na składnikach warzywnych, głównie na bakłażanie, cukinii, cebuli, papryce i pomidorach, a doprawiona jest ziołami prowansalskimi. Ratatuj z mięsem wieprzowym, który Wam proponuję to wyśmienite danie z dużą ilością warzyw, ale również z mięsem, a całość w pysznych pomidorach doprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim. Jest to danie bardzo smaczne, idealne na każdą pogodę

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie.

Schab po cygańsku z piekarnika

Schab po cygańsku z piekarnika to danie z soczystym mięsem, duszonymi warzywami i aromatycznym czosnkiem, a dodatkowo w moim przepisie bez dodatku tłuszczu. No może jest trochę, bo majonez i ser zawierają tłuszcz, ale kto by się martwił takim "trochę tłuszczu" smakując takiego specjału.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Białą kiełbasę uwielbiam pod każdą postacią. Sama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Takie połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam.