Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią Na zimno
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.


Składniki Składniki

  • 160 g mąki
  • 70 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g twardego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka sera kremowego blue
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 1 puszka łososia w sosie własnym


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Domowe chipsy

Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie smaczna. Artykuł Jak zrobić domowe chipsy? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Łosoś faszerowany musem jajecznym, rukolą i świeżym ogórkiem

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. W smaku wyjątkowa. Przekąska z musem jajecznym doprawianym remuladą duńską.

Smażona tołpyga w zalewie octowej

Smażona tołpyga w zalewie octowej to świetna i bardzo smaczna propozycja na bezmięsną przekąskę. Filet jest smaczny, mięsisty, a zalewa octowa sprawia, że drobne ości kruszeją. Świetnie sprawdzi się w formie przystawki, przekąski, czy kolacji.

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.

OWSIANE CIASTECZKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

Wytrawna wersja ciasteczek owsianych z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i żółtego sera. Idealna, chrupiąca przekąska na drugie śniadanie, lunch lub wieczór filmowy.

Roladki z tortilli w trzech smakach

Już jutro pożegnamy stary rok, nowy czeka już za progiem a to oznacza, że przed nami najbardziej szalona noc w roku. Niezależnie od tego czy spędzimy tą sylwestrową noc w skromnym rodzinnym gronie przed telewizorem, czy w większym towarzystwie na domowych przyjęciach czy prywatkach, to warto zadbać o odpowiednie menu na tę okazję. Najlepiej sprawdzają się w takiej sytuacji oczywiście wszelkie małe przekąski, mini kanapki, czy sałatki. Dlatego dziś mam propozycję na niebanalną przekąskę, czyli roladki z tortilli, które są smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Podaję trzy warianty smakowe, ale zachęcam do eksperymentowania z innymi smakami i dodatkami.