Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią Na zimno
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.


Składniki Składniki

  • 160 g mąki
  • 70 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g twardego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka sera kremowego blue
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 1 puszka łososia w sosie własnym


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Wytrawna wersja ciasteczek owsianych z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i żółtego sera. Idealna, chrupiąca przekąska na drugie śniadanie, lunch lub wieczór filmowy.

Przekąski Biedronki

Czosnkowe przekąski na bazie chrupiących krakersów, aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego doskonale sprawdzą się na imprezowym stole.

Rollsy z wędzonym łososiem, ananasem i dressingiem 1000 wysp

Świetna i szybka w wykonaniu przekąska. Dressing 1000 wysp idealnie komponuje się z rybami i owocami morza.

Rożki z salami z farszem

Pikantna kiełbaska z łagodnym farszem. Smakowita przystawka na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną.

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.

Śledzie po sułtańsku

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.