Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią Na zimno
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.


Składniki Składniki

  • 160 g mąki
  • 70 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g twardego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka sera kremowego blue
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 1 puszka łososia w sosie własnym


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Muffinki owsiane z suszonymi pomidorami

Moja dzisiejsza propozycja jest prosta i do wykorzystania w wielu okolicznościach. Może być śniadaniem lub przekąska w ciągu dnia. Po dodaniu do niej porządnej garści sałaty staje się fajną i ciekawą propozycja. Można tez wykorzystać ją na drugie śniadanie. Sprawdzi się również w Sylwestra.

Wielkanocne roladki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas więc najwyższy ustalić wielkanocne menu. Roladki z szynki idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki są przepyszne, mają delikatny smak. Robi się je z tanich, łatwo-dostępnych składników ,a przy tym jeszcze robi  się je bardzo szybko. Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji.

Domowe chipsy

Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie smaczna. Artykuł Jak zrobić domowe chipsy? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

ŁÓDECZKI JAGLANE Z TWAROŻKIEM I OWOCAMI

Podsuwając sobie chęć na babeczki upichciłam ich podobieństwo. Coś pysznego, sycącego no i cieszące oko. Idealne na przekąskę dla znajomych akurat na weekend.

Pikantne kotleciki na krakersie

Bardzo fajne podanie kotlecików mielonych. Idealna przystawka/przekąska. Doskonała z sosem kebab gyros ostry lub kebab gyros łagodny.

Galaretka drobiowa rosołowa

Pyszna galaretka drobiowa. Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.