Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo Dania z makaronem
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Kulinarne eksperymenty, kreatywne tworzenie dań, mieszanie różnych kuchni, styli oraz zachwycanie domowników oryginalnymi pomysłami. Ten styl gotowania to nic innego jak kuchnia Fusion, która polega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.


Składniki Składniki

  • 500 g ravioli z ricottą
  • 200 g chorizo Sarta
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 150 g pomidorków śliwkowych
  • 2 młode cukinie
  • 300 ml wody
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Notes
- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi

W dzisiejszym wydaniu pyszny makaron z bardzo zdrowym sosem. Czy próbowaliście kiedykolwiek sosu z awokado? W moje gusta ten sos trafia w same sedno ! Gdy byłam małą dziewczynką, mój wujek dał mi spróbować awokado i powiedział mi, że jest to bardzo zdrowy owoc, po spróbowaniu powiedziałam, że to najbardziej obrzydliwy owoc jaki kiedykolwiek jadłam. Wtedy nie wiedziałam jak można ten owoc w pyszny sposób wykorzystać. W związku z tym, że awokado jest tłuste, to stosuje go jako zamiennik masła, a poza tym dodaje go do koktajli i robię z niego meksykański sos, który świetnie się komponuje z różnymi dodatkami. Dzisiaj obiad na szybko, czyli makaron. Kto go nie lubi? Chyba nie liczni... W każdym razie ja uwielbiam i zapraszam na przepis.

Makaron spaghetti z tuńczykiem

Makaron spaghetti z tuńczykiem. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie z makaronem wzbogacone aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem tuńczyka. Świetny pomysł na aromatyczny i pożywny obiad! Danie w sam raz dla koneserów ryb i dań rybnych.

Makaron z cukinii z krewetkami

Cukiniowy makaron z krewetkami chciałam przygotować już dawno, ale jakoś się nie składało. Tym razem postanowiłam wykorzystać nadarzającą się okazję. Niewiele składników, ale maksimum smaku. Proste i szybkie danie, w którym użyte składniki idealnie się komponują. Smażyłam krewetki z pancerzykami, które usuwaliśmy już w trakcie posiłku. Możecie (a może nawet powinniście) pozbawić je skorupek przed wrzuceniem na patelnię. Mnie to nie przeszkadzało.

POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM

Lasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować z tradycyjną lasagne. Dla mnie super danie, warte spróbowana!

Pappardelle z podgrzybkami

Najlepsze na świecie pappardelle alla boscaiola jadłam podczas tegorocznego wyjazdu narciarskiego do Włoch w restauracji Malga al Crocifisso położonej na stoku. Urzekła mnie prostota tego dania, składającego się ze świeżego domowego makaronu i ogromnej ilości leśnych grzybów, których smak był delikatnie wzmocniony czosnkiem i natką pietruszki. Tak dobrych grzybów, jak we Włoszech nie jadłam nigdy i nigdzie.

Lasagne ze szpinakiem i białym serem

Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.