Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo Dania z makaronem
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Kulinarne eksperymenty, kreatywne tworzenie dań, mieszanie różnych kuchni, styli oraz zachwycanie domowników oryginalnymi pomysłami. Ten styl gotowania to nic innego jak kuchnia Fusion, która polega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.


Składniki Składniki

  • 500 g ravioli z ricottą
  • 200 g chorizo Sarta
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 150 g pomidorków śliwkowych
  • 2 młode cukinie
  • 300 ml wody
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Notes
- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Noodles jest to chiński makaron, którego ugotowanie zajmuje nie całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam.

Spaghetti z sosem mięsno-twarogowym ze świeżym szpinakiem

Wystarczy makaron i kilka składników z akcji „czyszczenie lodówki” I wychodzi efekt WOW czyli Spaghetti z sosem mięsno-twarogowym ze świeżym szpinakiem  

Spaghetti z serem pleśniowym i szynką parmeńską

Z każdym nowym daniem coraz bardziej przekonuję się do serów pleśniowych i szynek dojrzewających. Oczywiście jak na razie jedynie jadam je na ciepło po wcześniejszym przyrządzeniu. I tak o to kolejny przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe – spaghetti Pyszne połączenie smaków kuchni włoskiej i francuskiej.

Makaron z kapustą kiszoną i kurczakiem

Makaron z kapustą i kurczakiem to pyszny, prosty i smaczny pomysł na obiad. Żeby danie chociaż trochę było zdrowsze zamieniłam zwykły makaron na razowy, a tłuste mięcho na filet z kurczaka i w ten sposób mamy zdrowsze danie na które od czasu do czasu,  możemy sobie pozwolić.

Lasagne ze szpinakiem i białym serem

Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.

Makaronowe świderki z szpinakowym pesto

Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek. Szybki przepis na obiad.