Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo Dania z makaronem
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Kulinarne eksperymenty, kreatywne tworzenie dań, mieszanie różnych kuchni, styli oraz zachwycanie domowników oryginalnymi pomysłami. Ten styl gotowania to nic innego jak kuchnia Fusion, która polega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.


Składniki Składniki

  • 500 g ravioli z ricottą
  • 200 g chorizo Sarta
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 150 g pomidorków śliwkowych
  • 2 młode cukinie
  • 300 ml wody
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Notes
- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Fusilli napoletani al pesto alla trapanese

Genuę i Trapani, dwie włoskie miejscowości, dzieli odległość ponad półtora tysiąca kilometrów. Łączy je natomiast fakt posiadania własnej wersji pesto. Z Genui pochodzi najbardziej popularne pesto bazyliowe, natomiast w Trapani przyrządza się pesto alla trapanese. Przygotowuje się je z mniejszej niż w pesto alla genovese ilości bazylii, dodaje się pomidory, a orzeszki piniowe zastępuje migdałami. Różne przepisy nie są jednomyślne się w kwestii, czy powinno się wykorzystać migdały blanszowane czy ze skórką oraz, czy należy je wcześniej uprażyć na patelni. Ja zdecydowałam się użyć migdałów blanszowanych i nieprażonych. Tradycyjnie pesto alla trapanese podaje się z makaronem busiate, który przypomina długie wstążki zwinięte na kształt rurki. Busiate nie miałam, ale w jednym z moich ulubionych sklepów - Piccola Italia e Mediterraneo - jakiś czas temu kupiłam makaron fusilli napoletani, bardzo podobny do busiate.

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi

W dzisiejszym wydaniu pyszny makaron z bardzo zdrowym sosem. Czy próbowaliście kiedykolwiek sosu z awokado? W moje gusta ten sos trafia w same sedno ! Gdy byłam małą dziewczynką, mój wujek dał mi spróbować awokado i powiedział mi, że jest to bardzo zdrowy owoc, po spróbowaniu powiedziałam, że to najbardziej obrzydliwy owoc jaki kiedykolwiek jadłam. Wtedy nie wiedziałam jak można ten owoc w pyszny sposób wykorzystać. W związku z tym, że awokado jest tłuste, to stosuje go jako zamiennik masła, a poza tym dodaje go do koktajli i robię z niego meksykański sos, który świetnie się komponuje z różnymi dodatkami. Dzisiaj obiad na szybko, czyli makaron. Kto go nie lubi? Chyba nie liczni... W każdym razie ja uwielbiam i zapraszam na przepis.

Makaron z kapustą kiszoną i kurczakiem

Makaron z kapustą i kurczakiem to pyszny, prosty i smaczny pomysł na obiad. Żeby danie chociaż trochę było zdrowsze zamieniłam zwykły makaron na razowy, a tłuste mięcho na filet z kurczaka i w ten sposób mamy zdrowsze danie na które od czasu do czasu,  możemy sobie pozwolić.

Łazanki z Młodą Kapustą

Kiedy robiłam wczoraj młoda kapustę z koperkiem, to liczyłam że zostanie mi spora część która przerobie na bigosik, a potem na łazanki i tak też się stało. Szybki obiad i w dodatku bardzo smaczny, inny niż łazanki z bigosu świątecznego.

Makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym

Wybierz ten pyszny przepis ze strony i przygotuj makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym, który zaskoczy smakiem Ciebie i Twoich bliskich!

Makaron czekoladowy z musem truskawkowo-miętowym

Makaron czekoladowy z musem truskawkowo-miętowym to bardzo szybka, bo gotowa do podania w zaledwie 15 minut i prosta w przygotowaniu propozycja na smaczny, chłodny obiad, czy też podwieczorek.