Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki Kremy
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.


Składniki Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego*
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • Dodatkowo
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.

Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
Afiyet olsun!!!

Notes
* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Krem z zielonego groszku

Wiosna, wiosna wiosna ach to Ty! Uwielbiam wiosnę, za poranny zapach ziemi, subtelne promienie słońca, ciepłe podmuchy wiatru, za bociany, poranną rosę, romantycznie kwitnące jabłonie i pachnące kwiaty. Wszystko przybiera wspaniałe, kolorowe barwy. Zielony, delikatny i aksamitny krem z zielonego groszku, zapewni nam mnóstwo energii na pierwsze, wiosenne spacery i co raz dłuższe wieczory.

Zupa z Jarmużem, Jabłkiem i Mlekiem Kokosowym

Ze względu na swój ostry i specyficzny smak, jarmuż jest często nielubianym warzywem; przyrządzenie zupy z jarmużu może być więc idealnym pomysłem na to, aby wprowadzić te często omijane warzywo do diety.

KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY

Pyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy. Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka.

Multiwarzywna zupa dyniowa

Jak już pisałam kilka razy zupa z dyni nie jest moją mocną stroną - bardzo lubię ją jeść, ale bardziej mi smakuje jak ktoś inny ją przygotuje - chyba zza dużą trwogą i stresem do niej podchodzę i mam za swoje. Dzisiaj proponuję Wam zupę krem z dyni multiwarzywną. Jest marchew, batat i por. Smaczna. Z kleksem śmietany i grzankami smakuje wybornie. Z przepisu wychodzi około 4 litrów zupy - wszystko zależy od tego jak dużą macie dynię. Ja użyłam całej kilogramowej piżmowej i zupy mi wyszło właśnie tyle... Połowę zjadłam, połowę zamroziłam. Polecam!

Rozgrzewający krem z czerwonej soczewicy

Na dworze buba (ostatnio moje ulubione określenie, na to co się dzieje za oknem), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła, dobry film lub ciekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! Zapraszam na przepis!

Delikatny krem z selera

Niepozorna porowata bulwa, której zapach wiele osób uważa za przykry, kryje w środku nie do końca doceniane dobro odżywcze i lecznicze. Kiedyś wierzono, że seler przynosi szczęście dziś udowodniono, że na pewno przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Jest niskokaloryczny, przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo i uspokajająco. Krem z selera jest niezwykle aromatyczny, delikatny o kremowe konsystencji, pełen witamin i dobrych wartości odżywczych.