Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki Kremy
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.


Składniki Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego*
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • Dodatkowo
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.

Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
Afiyet olsun!!!

Notes
* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to rewelacyjna zupa, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zupa jak na kremową zupkę przystało ma gładką konsystencję i delikatny, ale bardzo charakterystyczny smak. Jest niesamowicie smaczna z wyczuwalną nutą gałki muszkatołowej. Pyszna, bezmięsna, łatwa w przygotowaniu, no i te szparagi... Ja ją uwielbiam!

Krem z dyni i batatów

Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć z pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę.

Zupa z soczewicy i pomidorów

Ja jedna z najbardziej ulubionych zup moich dzieci, nasza właściwie też. Gotuje ją w okresie jesienno-zimowym, czasami też na początku wiosny. Taka zupa jest świetną okazją by nauczyć dzieci jeść strączki. Jak wiecie maja one mnóstwo witamin z grupy B, są też doskonałym źródłem białka roślinnego. Korzyści z jedzenia dań tego typu oczywiście jest więcej, gdyż soczewica najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw, które również maja działanie prozdrowotne. Zapraszam zatem na pyszna, rozgrzewającą zupę.

Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy

Dzisiaj mam dla Was zupkę o nietypowym smaku, a mianowicie słodki krem z kukurydzy konserwowej połączony z pieczonymi orzeszkami z ciecierzycy. Orzeszki z cieciorki są bardzo smaczne, a poza tym możemy je podawać jako zdrową przekąskę.Zupę kukurydzianą zrobiłam na wywarze z samych warzyw, więc jest odpowiednia zarówno dla wegetarian jak i dla wegan. Do zupy polecam również podać chrupiącą czosnkową bagietkę.

Zupa szpinakowa

Zupę szpinakową przygotowywałam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych, bądź jako dodatek do zapiekanki. Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca. Prostota wykonania zadowoli osoby, które nie lubią siedzieć całymi dniami w kuchni. Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie.

Jesienna zupa dyniowa

Dynia to dla mnie nieodłączny element jesieni. W tym okresie nie może jej zabraknąć na stole. Jest to bardzo uniwersalny składnik, który znajdzie zastosowanie w każdym rodzaju dania - od przystawki, przez zupę i drugie danie, aż do desery. Jesienna zupa dyniowa z pieczonej dyni z wyspy Hokkaido, z dodatkiem pieczonego jabłka.