Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki Kremy
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.


Składniki Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego*
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • Dodatkowo
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.

Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
Afiyet olsun!!!

Notes
* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Krem kalafiorowo- kokosowy

Przepis na krem kalafiorowo- kokosowy to propozycja o bardzo delikatnym i ciekawym smaku. W kremie czuć kalafior kokos i czosnek a łączy się to wszystko z dodatkiem czarnuszki, dla mnie perfekcyjnie. Przepis zaczerpnięty z pewnej starej książki, natomiast wykonanie to już moja inwencja twórcza. Jeśli lubisz kremy i nowe smaki, to na pewno propozycja dla Ciebie.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to pyszna propozycja na pożywną, sycącą, bezmięsną zupę. Bardzo lubię cukinię i staram się ją wykorzystywać w dużej ilości moich dań, a jako miłośniczka tego warzywa nie mogłabym zapomnieć o zrobieniu smacznej zupy. Ta zupka jest dokładnie taka jak lubię - pysznie cukiniowa, aromatyczna dzięki dodaniu kardamonu i kurkumy, no i bardzo gęsta. Trzeba również wspomnieć o ślicznym kolorze jaki posiada. Mam nadzieję, że i Wy lubicie to warzywko, a zupa krem z cukinii przypadnie Wam do gustu. .

DELIKATNA ZUPA KREM Z DYNI Z DODATKIEM IMBIRU

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru to świetny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Polecam szczególnie przygotowywać ją z dyni Hokkaido, która jest bogatszym źródłem karotenu niż marchewka. Dodatkowo posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, które przede wszystkim pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych nerek i wątroby.

Krem pomidorowy z pomarańczą

Krem 100% pomidorowy, bez dodatku bulionu – bardzo wyrazisty w smaku z nutą pomarańczy.

Zupa krem z młodej marchewki

Szukasz pomysłu na wykorzystanie młodej marchewki? Poznaj mój przepis na bardzo delikatną, ale aromatyczną kremową zupa krem z młodej marchewki! Mniam!

Zupa z Jarmużem, Jabłkiem i Mlekiem Kokosowym

Ze względu na swój ostry i specyficzny smak, jarmuż jest często nielubianym warzywem; przyrządzenie zupy z jarmużu może być więc idealnym pomysłem na to, aby wprowadzić te często omijane warzywo do diety.