Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki Kremy
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.


Składniki Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego*
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • Dodatkowo
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.

Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
Afiyet olsun!!!

Notes
* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

To pyszna zupa, która znacznie różni się od popularnej pomidorówki. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna, gęsta, o pięknym kolorze i wspaniałym aromacie. Doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na nasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.

Krem z zielonego groszku

Wiosna, wiosna wiosna ach to Ty! Uwielbiam wiosnę, za poranny zapach ziemi, subtelne promienie słońca, ciepłe podmuchy wiatru, za bociany, poranną rosę, romantycznie kwitnące jabłonie i pachnące kwiaty. Wszystko przybiera wspaniałe, kolorowe barwy. Zielony, delikatny i aksamitny krem z zielonego groszku, zapewni nam mnóstwo energii na pierwsze, wiosenne spacery i co raz dłuższe wieczory.

Krem z groszku

Ulubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha.

Krem z kalafiora

Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencje. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.

Zupa - krem warzywny z grzankami numer

Ponownie zupa krem warzywny z grzankami. Tym razem inna mieszanka warzyw, ale krem jest równie pyszny i zdrowy jak poprzedni.

Szorba Adas - libijska zupa krem z soczewicą

Uwielbiam orientalne smaki krajów arabskich. Dziś podróż do śródziemnomorskiej Libii. Przedstawiam wam aromatyczną i niezwykle sycącą zupę krem z czerwonej soczewicy. Wspaniała, rozgrzewająca, w sam raz na chłodniejsze dni. Polecam!