Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem Ciastka
Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne połączenie. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i uzależniające.


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru muscovado
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 15 - 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem z rokitnika

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam.

CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ

Smaczna i zdrowa przekąska, doskonale smakuje w towarzystwie owocowej herbaty.

Kokosanki wg Ani Starmach

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka, takie „na jeden kęs” do podjadania podczas oglądania filmu czy czytania książki albo po prostu do przegryzienia, jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jedyną wielką wadą takich ciasteczek przynajmniej u mnie jest to, że za szybko znikają. Ostatnio zostało mi trochę białek i postanowiłam zrobić kokosanki.

Duże Ciastka z Bakaliami I Rabarbarem

Nie spodziewałam się, że zmiany w przepisie, które poczyniłam wyjdą aż na taki duży plus smakowy. Ciasteczka są słodziutkie, ale mają w sobie też coś kwaskowego więc smak jest zrównoważony, mają orzeszki które przyjemnie chrupią oraz pyszną mięciutką słodkawą żurawinkę. Przechowuje je w puszce już trzeci dzień i są nadal mięciutkie, a zarazem kruche.

Florentynki

Florentynki to tradycyjne włoskie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Wypełnione bakaliami - znajdziemy tutaj przede wszystkim migdały, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę lub wiśnie kandyzowane. Zlepione słodką mieszanką masła, miodu i cukru. Na prawdę uzależniają! To jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Smakują wszystkim bez wyjątku.

Sakiewki z ciasta francuskiego z Almette i borówkami. Idealne dla dzieci.

Dzisiaj polecam Wam pyszne sakiewki w wersji na słodko ze śmietankowym serkiem Almette i borówkami lub ulubionymi owocami.