Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem Ciastka
Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne połączenie. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i uzależniające.


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru muscovado
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 15 - 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

CIASTKA OWSIANE Z MORELAMI

Bardzo lubię ciastka owsiane, są pyszne. Mogłabym je jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Pyszne, miękkie, szybkie w przygotowaniu. Zdrowy dodatek do kawy czy herbaty, chociaż ja osobiście lubię takie popijając mlekiem.

CIASTECZKA Z KASZĄ MANNĄ

 Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem kaszy manny.

Kruche ciastka z cukrem

Kruche ciastka z cukrem - ciastka z dziurką, klasyka wśród ciastek. Zna je każdy, produkuje większość firm cukierniczych, a ja lubię te moje kruche ciastka z cukrem - bez chemii, konserwantów, świeżutkie i obłędnie smaczne. Rozpływające się w ustach, waniliowo-maślane i gruby, chrupiący cukier na wierzchu.

Bananowe ciasteczka z cieciorki o smaku białej czekolady

Wstaję w poniedziałek i wiem, że czekają mnie tylko dwa dni zajęć... Cudowne uczucie, dodatkowo spotęgowane myślą o spędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych w ogrodzie jajek z czekolady. Ja jednak co roku stawiam na zdrowsze wielkanocne łakocie. Jedną z propozycji są te bajeczne, kremowe ciastka!

Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami

Rewelacja!Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem.Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje!

Pieguski

Pieguski, ciasteczka z orzechami i czekoladą, ciastka Ciasteczkowego Potwora… można by jeszcze sporo wymieniać. Nieważne jak się nazywają… ważne, że te pyszne ciasteczka smakują każdemu. Smaku piegusków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, kruche z kawałkami czekolady idealnie komponują się na każą okazje jak i bez okazji.