Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem Ciastka
Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne połączenie. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i uzależniające.


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru muscovado
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 15 - 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną

Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną. Kolejny świetny przepis na owsiane ciasteczka. Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek. Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż są bardzo słodkie. Idealny przepis na ciasto.

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka na mące pełnoziarnistej i owsianej z dodatkiem bakalii, które można wymieniać na te, które lubimy najbardziej. U mnie to jest żurawina, orzechy i migdały z przeplatającymi się kawałkami czekolady. Pyszne ciasteczka, które szczególnie polecam dla dzieci, bo to jest zdrowsza wersja słodkich wypieków.

Kruche ciastka orzechowe

Przepis na kruche ciastka orzechowe. Polecam!

Ciasteczka serowe z marmoladą - stary przepis

Pozwólcie, że znów uraczę Was ciasteczkami. Te jednak są z bardzo starego przepisu, który zaplątał się gdzieś w kuchennym zeszycie pod nazwą: „Serowe ciasteczka z marmoladą - najlepsze”. Cóż więc innego pozostało mi jak wykonanie „najlepszych” ciasteczek. A że w lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera - musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania. I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa - ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony przepis - pycha! Znikną w oka mgnieniu - jak u nas, obiecuję.

Batony owsiane z żurawiną

Jak na razie najlepsze owsiane batony jakie jedliśmy! Są przepyszne. Robię je praktycznie co tydzień. Są idealne na drugie śniadanie. Zdrowe, słodkie i sycącą – najlepsze