Marynowane brokuły

Marynowane brokuły Warzywne
Marynowane brokuły

Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.


Składniki Składniki

  • 1 kg brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • Zalewa
  • 2 litry wody
  • 625 ml octu 6%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki białej gorczycy

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

Zalewa
Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ogórki małosolne

Prosty i szybki przepis na ogórki małosolne. Polecam!

Konfitura dyniowa

Przepis na konfiturę dyniową. Pierwsza konfiturka na blogu i to własnoręcznie robiona przez mojego męża. Bardzo pyszna i słodka. Idealna do naleśników na słodko

Konfitura z marchwi i cytryn

Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.

Marynowana papryka

Przetwory ze sklepowej półki przypominają te babcine - ale niestety tylko z wyglądu. Nasze babcie w okresie letnio - jesiennym robiły mnóstwo przetworów, bowiem kiedyś zimą nie było świeżych owoców i warzyw. Dziś, choć przez rok nawet najbardziej egzotyczne owoce i warzywa są dostępne, warto podtrzymać tę tradycję i wykorzystać przepisy na konfitury, dżemy, pikle, marynaty. Marynowana papryka jest jednym z wielu przetworów, który robię każdego roku. W lekko octowej zalewie jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i różnych innych dań.

Cukinia w zalewie curry

Jesień to czas pełen pracy. Przygotowujemy domowe dżemy, przetwory i weki by móc później cieszyć się ich smakiem w długie, zimowe dni. Dzisiaj przedstawiam wam nowy przepis na cukinię w zalewie curry. Pychotka!

Domowe puree z dyni

Sezon na dynie już w pełni. Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz!