Wątróbka duszona z warzywami

Wątróbka duszona z warzywami Drób
Wątróbka duszona z warzywami

Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.


Składniki Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.

Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.

Notes
- wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
- podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to danie, które zawsze bardzo mi smakowało, chociaż wiem, że nie każdy lubi połączenie smaku kwaśnego i słodkiego w jednym daniu. Dawniej z wygody kupowałam gotowe sosy słodko-kwaśne, później zaczęłam eksperymentować próbując odtworzyć smak, aby przypominał ten kupny, ale jednocześnie bardziej trafiał w mój gust. Udało się i od tego czasu sos słodko-kwaśny już nie kojarzy mi się z kupowanym sosem, a  z pysznym, domowym jedzeniem, które można w prosty sposób przygotować samemu.

Devolaye z pieczarkami i mozzarellą zapiekane w piekarniku

Devolaye z pieczarkami i mozzarellą zapiekane w piekarniku to zdrowsza, ale równe smaczna wersja tradycyjnych roladek. Devolaye nie są smażone w głębokim tłuszczu, a więc unikniemy zapachu smażonych roladek, nie będą tłuste, ale smaczne i soczyste dzięki pieczarkom i mozzarelli. Polecam wypróbować.

Kurczak z soczewicą

Kurczak z soczewicą... a dlaczego by nie.... Gorąco polecam!

Kurczak w sosie barbecue

Przepis na tego kurczaka jest banalnie prosty jak również szybki do zrobienia. To danie z tych co samo się robi, a takie lubię najbardziej. Po upieczeniu mięsko jest aromatyczne, mięciutkie, soczyste i bardzo pyszne.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z AROMATYCZNYM GULASZEM Z INDYKA

Przepis na placki ziemniaczane podawane z pysznym i aromatycznym gulaszem z indyka. Dodatek płatków owsianych i natki pietruszki sprawia, że placuszki są niezwykle chrupiące i pysznie. Dla nie liczących kalorii, polecam podawać z kleksem gęstej śmietany! Mniam...

Siekane Kotlety Z Kurczaka (wersja podstawowa)

Pyszne są takie kotlety i tak niewiele wystarczy by zamienić ten zwykły tłuczony niedzielny kotlet na takie pyszności, do tego suróweczka i smaczny obiad gotowy.