Wątróbka duszona z warzywami

Wątróbka duszona z warzywami Drób
Wątróbka duszona z warzywami

Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.


Składniki Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.

Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.

Notes
- wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
- podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Roladki drobiowe z sosem kebab gyros

Proste, soczyste i aromatyczne roladki z sosem kebab gyros łagodny. Doskonałe na obiad.

Golonka z indyka w ziołach

Golonka z indyka w ziołach - smaczna, nietłusta i bardzo aromatyczna goloneczka pieczona w piekarniku. Golonka jest soczysta, smakuje rewelacyjnie, a czas potrzebny do jej przygotowania jest niewielki. Czas oczekiwania na zamarynowanie i upieczenie to łącznie kilka godzin, ale smakuje tak pysznie, że warto poczekać. Jest to wyśmienite danie obiadowe na każdą okazję.

Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami

Postanowiłam przygotować roladki. Wybrałam piersi z kurczaka, brzoskwinie i mozzarellę. Wyszło przepysznie - idealnie na ciepło do obiadu, jak również na zimno na kolację. Od teraz to chyba jedna z moich ulubionych metod podawania mięsa.

Kurczak na kokosie

Niezwykle aromatyczna, pachnąca egzotycznym kokosem, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko.

Curry z ryżem jaśminowym

Curry z ryżem jaśminowym. Przepis na aromatyczne curry z kurczaka podane z ryżem jaśminowym. Polecam! Sprawdzony przepis!

Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą

Propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso.