Wątróbka duszona z warzywami

Wątróbka duszona z warzywami Drób
Wątróbka duszona z warzywami

Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.


Składniki Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.

Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.

Notes
- wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
- podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku, a dokładnie w folii. Soczyste, miękkie mięso, chrupiąca skórka i rewelacyjny smak przypraw, a całość banalnie prosta w przygotowaniu, bo jak większość dań pieczonych w folii golonka robi się przy naszym minimalnym nakładzie pracy. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jej genialnym smakiem.

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, a całość bardzo smaczna. Z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków pomidorowych i bazylii.

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Jeśli lubicie indyka, macie trochę czasu polecam Wam roladki z piersi, nadziewane fetą, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Są banalne w przygotowaniu, jednak trochę zajmują czasu- najdłużej chyba rozbijanie mięsa i zwijanie - ja nie mam wprawy i nie jestem fanką takich pracochłonnych zabiegów i zeszła mi na to prawie godzina na kilogramowy kawałek mięsa. Ale myślę że uwiniecie się dużo szybciej niż ja. Składniki pewnie macie w lodówce, albo zamrażalce. Zatem do dzieła.

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami. Delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie ziaren bobu i pomidora. Smaczne danie na letni obiad, szczególnie w czasie, kiedy sezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami.

Kurczak na kokosie

Niezwykle aromatyczna, pachnąca egzotycznym kokosem, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko.