Zebra

Zebra Ucierane
Zebra

Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.


Składniki Składniki

  • 510 g mąki + 2 łyżki
  • 220 g cukru
  • 250 ml oranżady *
  • 250 ml oleju
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • sól
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i również mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wykładamy 2 łyżki jasnego ciasta, następnie na jasne ciasto wykładamy 2 łyżki ciemnego ciasta. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne.

Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą.

Bardzo ważna jest kolejność rozpuszczania składników jest. Gwarantuje nam to, że polewa będzie lśniąca i gładka. Polewa nie zważy się i nie rozwarstwi.

Notes
* można zastąpić wodą gazowaną



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto szpinakowe - Leśny mech

Przepis na ciasto szpinakowe - Leśny mech. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe ciasto, idealne na odżywczy deser na każdą okazje. Ciasto jest zielone dzięki głównemu składnikowi (szpinak), który nadaje niesamowitą delikatność i niezapomniany smak. Jeśli nie lubisz szpinaku, gwarantuje że po zjedzeniu tego ciasta będziesz chciał/a więcej!

Ciasto pleśniak/kruszon/skubaniec

Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Proste ciasto z bananami

Proste ciasto z bananami, szybkie i smaczne! Artykuł Proste ciasto z bananami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł.

Kokosowo - chałwowy jabłecznik

Kokosowo - chałwowy jabłecznik. Hmm, sądząc po nazwie ciasta przychodzę do Was z ciachem napakowanym jabłkami. A nie! Dlaczego więc jabłecznik? Ciasto jest kilkuwarstwowe, jedna z nich jest właśnie jabłkowa i do tego bardzo wyczuwalna, pasująca jak ulał, pycha! Dodaje słodyczy, orzeźwienia i łączy wszystkie pozostałe w jedną całość. Więc co my tu mamy? Ciasto ucierane: kakaowe i białe, bezę kokosową, wspomniane jabłuszka i polewę chałwową. Za dużo? NIE! Ciasto jest prze-PYSZNE! Sprawdzony przepis!

Wilgotny i Szybki Torcik Kakaowy

Jest przepyszny. Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki.

Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką

Warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej”. Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc.