Babka z kruszonką orzechową

Babka z kruszonką orzechową Babki
Babka z kruszonką orzechową

Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.


Składniki Składniki

  • 340 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 230 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Kruszonka orzechowa
  • 150 g orzechów *
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

Notes
* użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

SZYBKA BABKA Z WIŚNIAMI KANDYZOWANYMI

Szybka, tania delikatna i dobra. Taka właśnie jest ta babka. Mój mąż bardzo lubi babki, więc piekę je dość często. Przepis znalazłam w moich starych zapiskach, wzbogaciłam o dodatek wiśni kandyzowanych i tak powstała pyszna babka.

Dwukolorowa Babka na Soku - bez Mleka, Jajek i Masła

Babeczka jest super smaczna i można kombinować naprawdę z jej smakiem. Tym razem u mnie dwukolorowa na soczku marchwiowym.

Babka kawowa

Babka kawowa. W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione babki wraz z mazurkami stanowią klasykę słodkiej strony wielkanocnego stołu. U nas w tym roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach. Idealny przepis na deser.

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym

Czy ciasto może być na śniadanie...? No raczej nie, ale po śniadaniu do kawki to już duże Tak ;)

MOCNO CYTRYNOWA BABKA - NAJLEPSZA

Babka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania.Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia.

Babka wilgotna

Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest to dość stary przepis. Nie mniej jednak jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat.