Babka z kruszonką orzechową

Babka z kruszonką orzechową Babki
Babka z kruszonką orzechową

Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.


Składniki Składniki

  • 340 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 230 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Kruszonka orzechowa
  • 150 g orzechów *
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

Notes
* użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Babka jogurtowa

Smaczna i szybka jogurtowa babka z posmakiem wanilii i cytryny. Świetna jako podwieczorek do kubka gorzkiej herbaty lub kawy albo na wielkanocny stół. Wiem z opinii internetowych, że z tym przepisem wiele z Was ma problem, bo wychodzi zakalec. Ja dowiedziałam się o tym dopiero po zrobieniu babki, korzystałam z przepisu książkowego ("Nigellissima") i już podczas przygotowywania ciasta dodałam proszek do pieczenia (później okazało się, że w przekładzie jest błąd, bo Nigella w programie używa "self-raising flour" (natomiast w książce mowa jest o zwykłej mące, a nikt nie wspomniał o żadnym spulchniaczu). Pamiętajmy też, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i użyjmy foremki z kominem - to pomoże zapobiec zakalcowi.

Babka czekoladowa na drożdżach

Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe. Muślinowe, zwykłe drożdżowe, migdałowe na drożdżach, ponczowe, szafranowe... Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową, według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku.Ta babka jest pyszna!

Pomarańczowa babka żółtkowa

Robiłam ostatnio tort bezowy (pierwszy raz w życiu!), byłam przeszczęśliwa jak okazało się że wyszedł. Zostały mi żółtka, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam, że muszę coś z nich zrobić. Padło na babkę żółtkową. Zainspirowałam się przepisem z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Zapraszam!

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym

Czy ciasto może być na śniadanie...? No raczej nie, ale po śniadaniu do kawki to już duże Tak ;)

SZYBKA BABKA CZEKOLADOWA

Jak wiecie u mnie w domu babka jest bardzo lubiana przez męża i często ją piekę. A że "dawno" nie było, więc był już na nią najwyższy czas.Tym razem postawiłam na babkę czekoladową. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto. Babka wychodzi bardzo puszysta i wilgotna. Wystarczy ją tylko posypać cukrem pudrem. A mężowi tak zasmakowała, że na drugi raz od razu upiekę dwie.

Babka marmurkowa

Szybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa! Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami.