Babka z kruszonką orzechową

Babka z kruszonką orzechową Babki
Babka z kruszonką orzechową

Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.


Składniki Składniki

  • 340 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 230 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Kruszonka orzechowa
  • 150 g orzechów *
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

Notes
* użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Babka bezglutenowa

Kiedy zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, zaczynają się również przygotowania w kuchni. Chyba nikt nie wyobraża się Świątecznego stołu bez wielkanocnej babki. Jak pewnie zauważyłeś ten przepis będzie trochę inny, bo jest to przepis na babkę bezglutenową bez dodatku masła i mleka. Jeśli szukasz nowych wyzwań w kuchni , ten przepis na pewno Cię zainteresuje.

Puszysta babka parzona

To stary rewelacyjny przepis... wiecie, że takie uwielbiam? W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową. Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.

Babka czekoladowa na drożdżach

Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe. Muślinowe, zwykłe drożdżowe, migdałowe na drożdżach, ponczowe, szafranowe... Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową, według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku.Ta babka jest pyszna!

Babka Drożdżowa z Rodzynkami

Zapraszam na pyszną, tradycyjną, polską babkę wielkanocną.

Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem.

Serowa babka z żurawiną

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki.