Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Jajka w sosie musztardowym z brokułem Na zimno
Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.


Składniki Składniki

  • 8 jajek
  • 350 g brokułów
  • 50 g wędzonego boczku
  • 150 ml śmietany 22 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • pieprz biały
  • szczypta cukru
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor.

Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Galaretka drobiowa rosołowa

Pyszna galaretka drobiowa. Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Muffiny z oliwkami i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffiny to jeden z najlepszych przekąskowych pomysłów na przyjęcia - są łatwe do przygotowania, można je zrobić z dowolnymi dodatkami i zawsze wszystkim smakują. Robiąc niesłodką wersję muffinów po raz pierwszy, zdecydowałam się na połączenie zielonych oliwek i sera feta (przepis na te muffiny znajdziecie tutaj). Tym razem wybrałam czarne oliwki i suszone pomidory. Obowiązkowo dodałam dużo aromatycznych suszonych ziół. Wspaniale wkomponował się tutaj suszony czosnek bulwiasty przywieziony dla mnie w prezencie prosto z Podlasia - dodał muffinom wyrazistości i odrobinę ostrości. Jestem zdecydowaną entuzjastką wytrawnych muffinów i na pewno będę dalej obmyślać nowe połączenia smakowe.

Pucharki śledziowe

Bardzo efektowne pucharki śledziowe. Pięknie zaprezentują się na świątecznym stole, ale nie tylko!

Roladki z tortilli w trzech smakach

Już jutro pożegnamy stary rok, nowy czeka już za progiem a to oznacza, że przed nami najbardziej szalona noc w roku. Niezależnie od tego czy spędzimy tą sylwestrową noc w skromnym rodzinnym gronie przed telewizorem, czy w większym towarzystwie na domowych przyjęciach czy prywatkach, to warto zadbać o odpowiednie menu na tę okazję. Najlepiej sprawdzają się w takiej sytuacji oczywiście wszelkie małe przekąski, mini kanapki, czy sałatki. Dlatego dziś mam propozycję na niebanalną przekąskę, czyli roladki z tortilli, które są smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Podaję trzy warianty smakowe, ale zachęcam do eksperymentowania z innymi smakami i dodatkami.

Paluchy zakręcone bazylią

Doskonale wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski.

OWSIANE CIASTECZKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

Wytrawna wersja ciasteczek owsianych z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i żółtego sera. Idealna, chrupiąca przekąska na drugie śniadanie, lunch lub wieczór filmowy.