Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku Dania z makaronem
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.


Składniki Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 250 g pomidorów pelati z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g oliwek czarnych
  • 60 g sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 4 kromki chleba
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki brendy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • Dodatkowo
  • 40 g sera feta
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.

Sos
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.

Pulpeciki
Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brendy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dłonie smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami to bardzo smaczna, ale odrobinę zmieniona wersja tradycyjnego dania kuchni włoskiej. W oryginale, który został mi przedstawiony i podany kilka, a może nawet kilkanaście lat temu mięso było wołowe, pokrojone w średnią kostkę, a całość zatopiona w pysznym, bardzo aromatycznym sosie. Wołowina pokrojona w kostkę znacznie wydłuża czas przygotowania i gotowania potrawy, a taka opcja mniej mi odpowiadała, więc postanowiłam to zmienić i przygotować spaghetti z mięsem mielonym Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami, które Wam prezentuję smakuje wybornie, aromatycznie dzięki ziołom, a przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Gorąco polecam.