Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato Kremy
Ciasto Latte Macchiato

Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.


Składniki Składniki

  • Biszkopt czekoladowy
  • 6 dużych jajek
  • 230 g cukru
  • 127 g mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem
  • 250 g serka kremowego typu philadelphia
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Poncz
  • 350 ml kawy espresso
  • 100 ml likieru Baileys
  • Dodatkowo
  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • ciemne kakao

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biszkopt czekoladowy
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

Krem
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

Poncz
W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Notes
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
- jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej, znany również jako Swiss Meringue Buttercream, to według mnie najlepszy krem do dekoracji tortów i babeczek. Gdy zależy mi, aby tort prezentował się wspaniale i cieszył oko, to bez wahania sięgam po ten krem! Dekoracje wykonane tym kremem pięknie wyglądają i zachowują idealny kształt dłużej od dekoracji wykonanych kremem śmietankowym. Artykuł Krem maślany na bezie szwajcarskiej pochodzi z serwisu Słodki Pomysł. Sprawdzony przepis na deser!

Krem czekoladowy do tortu

Najpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu.

Krem z białymi michałkami

Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową.

Szarlotka królewska

Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z delikatnym biszkoptem i kwaskowymi jabłkami. Uwierzcie mi, że każda osoba, która po raz pierwszy sięga po kawałek tego ciasta najpierw zjada biszkopt z jabłkami. Następnie powoli, delektując się każdym kęsem rozkoszuje się cudowną, mleczną masą. Z pewnością pokochacie to ciasto.

Domowy karmel

Domowy karmel to idealny dodatek do deserów. Zrobiłam go z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Najczęściej używam go do wykończenia ciast lub jako masę do wafla. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu początkowo nie wolno mieszać ani dotykać, dopiero gdy kolor cukru zrobi się bursztynowy, a garnek ściągniemy z palnika. Miłego kucharzenia

Cytrynowy mascarpone

Mam dla Was dzisiaj przepyszny krem z mascarpone o cytrynowym smaku. Idealny do tortów, naleśników czy gofrów. Można również podjadać ot tak, łyżeczką przepis znaleziony na blogu Gruszka z fartuszka.