Przepis: Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato Kremy
Ciasto Latte Macchiato

Latte Macchiato w wydaniu ciasta a nie jak można by się było spodziewać, kawy. Kusząca propozycja dla lubiących eksperymenty w kuchni, polecam!


Składniki Składniki

  • Biszkopt czekoladowy
  • 6 dużych jajek
  • 230 g cukru
  • 127 g mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem
  • 250 g serka kremowego typu philadelphia
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Poncz
  • 350 ml kawy espresso
  • 100 ml likieru Baileys
  • Dodatkowo
  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • ciemne kakao


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej, znany również jako Swiss Meringue Buttercream, to według mnie najlepszy krem do dekoracji tortów lub babeczek. Gdy zależy mi, aby tort prezentował się wspaniale i cieszył oko, to bez wahania sięgam po właśnie ten specjał. Dekoracje wykonane tym kremem pięknie wyglądają i zachowują idealny kształt dłużej od dekoracji wykonanych kremem śmietankowym. Sprawdzony przepis na deser!

Krem z michałkami klasycznymi

Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów.

Krem Milky Way do tortu

Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową.

Szarlotka królewska

Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z delikatnym biszkoptem i kwaskowymi jabłkami. Uwierzcie mi, że każda osoba, która po raz pierwszy sięga po kawałek tego ciasta najpierw zjada biszkopt z jabłkami. Następnie powoli, delektując się każdym kęsem rozkoszuje się cudowną, mleczną masą. Z pewnością pokochacie to ciasto.

Krem cynamonowy do wypieków

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów.

Domowy karmel

Domowy karmel to idealny dodatek do deserów. Zrobiłam go z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Najczęściej używam go do wykończenia ciast lub jako masę do wafla. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu początkowo nie wolno mieszać ani dotykać, dopiero gdy kolor cukru zrobi się bursztynowy, a garnek ściągniemy z palnika. Miłego kucharzenia