Bułeczki z cheddarem

Bułeczki z cheddarem Bułki
Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...


Składniki Składniki

  • Zaczyn drożdżowy
  • 40 g drożdży
  • 85 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Ciasto właściwe
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 ml wody
  • 50 g sera cheddara
  • 2 szczypty soli
  • Dodatkowo
  • 50 g sera cheddara
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Obwarzanki z ziarnami

Obwarzanki z ziarnami. Dla jednych obwarzanki, dla innych bajgle... ale czy to ważne? Ważne, że te urocze bułeczki z dziurką smakują wybornie! Bez różnicy czy zaserwujemy je z dżemem do porannej kawy, czy też z sałatą i ulubioną wędliną na drugie śniadanie.

Bułka bagietkowa

Wszyscy miłośnicy wypiekania pieczywa w domu zachwycają się dziś aromatami dobiegającymi z piekarnika i bynajmniej nie o zapiekankę tu chodzi, ale chlebek najprawdziwszy, szczególnie na dziś przygotowany. Królują na wielu blogach, szczególnie te na zakwasie , z zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Ja też wczoraj zaczęłam przygotowanie swojej bułki, a przepis znalazłam u Kasi, która w tej dziedzinie jest dla mnie niepodważalnym autorytetem.

Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!

Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Pyszne bułeczki z masłem czosnkowym z natką pietruszki. Fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania

BUŁKI ORKISZOWE

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie.

Bułeczki tygrysie

Hej! Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę.