Bułeczki z cheddarem

Bułeczki z cheddarem Bułki
Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...


Składniki Składniki

  • Zaczyn drożdżowy
  • 40 g drożdży
  • 85 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Ciasto właściwe
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 ml wody
  • 50 g sera cheddara
  • 2 szczypty soli
  • Dodatkowo
  • 50 g sera cheddara
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Proste bułeczki ze słonecznikiem

Wypróbuj mój przepis na proste bułeczki ze słonecznikiem, których wykonanie jest banalne i zajmie Ci tylko dłuższą chwilę. Pyszne domowe pieczywo!

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam. Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu - majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach. Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne.

GRAHAMKI

W weekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne.

Bułka bagietkowa

Wszyscy miłośnicy wypiekania pieczywa w domu zachwycają się dziś aromatami dobiegającymi z piekarnika i bynajmniej nie o zapiekankę tu chodzi, ale chlebek najprawdziwszy, szczególnie na dziś przygotowany. Królują na wielu blogach, szczególnie te na zakwasie , z zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Ja też wczoraj zaczęłam przygotowanie swojej bułki, a przepis znalazłam u Kasi, która w tej dziedzinie jest dla mnie niepodważalnym autorytetem.

Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!

Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem to smaczne bułeczki, które przygotowuje się  z mąki pszennej, a także mleka i śmietany dzięki której zawdzięczają swój delikatny smak. Bułki są bardzo puszyste, mają chrupiącą skórkę i pięknie pachną. Pyszne bułeczki, które można jeść zarówno na słodko jaki wytrawnie.