Bułeczki z cheddarem

Bułeczki z cheddarem Bułki
Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...


Składniki Składniki

  • Zaczyn drożdżowy
  • 40 g drożdży
  • 85 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Ciasto właściwe
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 ml wody
  • 50 g sera cheddara
  • 2 szczypty soli
  • Dodatkowo
  • 50 g sera cheddara
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

DOMOWE BUŁKI Z CZARNUSZKĄ

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny. Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa. Idealnie pasują również do domowych burgerów.

Bułki pszenno-owsiane

Kolejny przepis na bułki, które mi się uwidziały w głowie i musiałem zrealizować ten pomysł żeby zobaczyć czy jest wart czegokolwiek. Pomysł naprawdę okazał się dobry, bułki mają przyjemny pszenny smak przełamany lekkim pazurem płatków owsianych. 

Chałka nadziewana makiem

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!

Bułeczki śniadaniowe

Domowe bułeczki śniadaniowe to puszyste i delikatne w smaku bułki pszenne, na które przepis dawno temu znalazłam w internecie, zapisałam w zeszycie i zrobiłam - źródła niestety nie pamiętam, ale są tak pyszne, że postanowiłam je Wam zaprezentować. Bułeczki mają mylącą nazwę "śniadaniowe", a myląca jest dlatego, że można jeść je zarówno na śniadanie jaki na kolację, czy w ciągu dnia. O każdej porze smakują świetnie. Bułeczki śniadaniowe zachowują swoją świeżość około trzech dni, a ciasto ma wielką zaletę - nie potrzebuje czasu na wyrastanie.

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne. Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście.

Bułeczki śniadaniowe

Dzieci szczególnie uwielbiają bułeczki, zawsze wygrywają z kromką nawet najlepszego chleba. Trudno im się dziwić, kiedy wyglądają tak apetycznie. Dzisiejsze bułeczki są zdrowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.