Krem z ziemniaków

Krem z ziemniaków Kremy
Krem z ziemniaków

Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ''Okrasa łamie przepisy''. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.


Składniki Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego *
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • Dodatkowo
  • oliwa truflowa

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.

Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

Notes
*można użyć bulionu drobiowego



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa szczawiowa z faszerowanym jajkiem

Uwielbiam zupy. Wrzuca się do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami, tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka. Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków.

Zupa krem z pieczonych warzyw

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw. Lekkie gęste i bardzo zdrowe połączeniu wielu pieczonych warzyw. Ciekawa propozycja na przystawkę czy przekąskę między posiłkami. Duża ilość czerwonych warzywa które są źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy dadzą Ci silę na naprawdę długi czas.

Rozgrzewający krem z czerwonej soczewicy

Na dworze buba (ostatnio moje ulubione określenie, na to co się dzieje za oknem), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła, dobry film lub ciekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! Zapraszam na przepis!

DELIKATNA ZUPA KREM Z DYNI Z DODATKIEM IMBIRU

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru to świetny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Polecam szczególnie przygotowywać ją z dyni Hokkaido, która jest bogatszym źródłem karotenu niż marchewka. Dodatkowo posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, które przede wszystkim pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych nerek i wątroby.

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to rewelacyjna zupa, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zupa jak na kremową zupkę przystało ma gładką konsystencję i delikatny, ale bardzo charakterystyczny smak. Jest niesamowicie smaczna z wyczuwalną nutą gałki muszkatołowej. Pyszna, bezmięsna, łatwa w przygotowaniu, no i te szparagi... Ja ją uwielbiam!

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to bardzo smaczna i pożywna zupa gotowana na mięsnym wywarze. Idealnie rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Zupa nie jest zagęszczana mąką, a tartymi warzywami. Ma charakterystyczny, ale bardzo łagodny smak i ładny, zielonkawy kolor. Podana z grzankami tostowymi w kształcie trójkątów, udekorowana śmietaną i groszkiem będzie małym wspomnieniem wiosny.