Mini pączki z serem

Mini pączki z serem Pączki i faworki
Mini pączki z serem

Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!


Składniki Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonego twarogu
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.

W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Notes
- do ciasta na pączki można dodać ulubiony aromat



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pączki z lemon curd i lukrem pomarańczowym

Wybitne cytrusiaki. Trochę słodkie, trochę kwaśne - w każdym razie mariaż uważam za udany. W środku oprócz lemon curd jest też pokaźna ilość startej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Jeśli takich nie jedliście zróbcie sobie dla odmiany.

Waniliowe donaty z maszynki

Od dłuższego już czasu jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do pieczenia donatów. Bardzo je lubię, a najbardziej donaty waniliowe, które oprószone cukrem pudrem rozpływają się w ustach i ciężko skończyć jedzenie tylko na jednym, małym krążku. Smak mają podobny do gofrów, ale są bardziej puszyste i troszkę delikatniejsze. Ciasto wyrabia się ekspresowo i piecze zaledwie kilka minut. Donaty z maszynki nie są tłuste, bo tłuszczu zawierają niewiele i to jest ich dodatkowy plus.

Pączki domowe z marmoladą

Podzielę się z Wami moim przepisem na pączki domowe z marmoladą, które robię od wielu lat i zawsze się udają. Są pyszne, puszyste, nie są przesiąknięte tłuszczem chociaż się w nim smażą. Nadziewane marmoladką i oprószone cukrem pudrem lub udekorowane białym lukrem śmietankowym smakują rewelacyjnie. Nie są to wielkie pączki, ale jeśli ktoś lubi większe to wielkość pączka można dowolnie modyfikować wycinając większe koła przed pieczeniem. Polecam wypróbować.

Faworki

Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością znajdziemy na nie przepis w każdej książce kucharskiej, zatem do dzieła!

Serowe pączki

Mamy karnawał i czas na pączki i faworki. Pierwsze w tym roku zrobiłam pączki serowe, które chciałam zrobić już od dłuższego czasu. W końcu się je zrobiłam i okazało się że są pyszne, może nie wyszły mi idealnie okrągłe, ale przy małym dziecku czasami lepiej zrobić coś szybciej niż dokładniej, jeżeli chodzi tylko o wygląd.

Pączki z piekarnika (pyszne)

Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane. Pachną wanilią i są wprost obłędne... Czy powtórzę ten przepis...ba i to nie raz. Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, tłustych i kalorycznych przysmaków to spróbujcie a nie pożałujecie.