Mini pączki z serem

Mini pączki z serem Pączki i faworki
Mini pączki z serem

Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!


Składniki Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonego twarogu
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.

W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Notes
- do ciasta na pączki można dodać ulubiony aromat



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pączki hiszpańskie

W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek ma swoje prawa i trzeba je szanować, więc dziś nie liczą się kalorie.

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe wykonujemy tak samo jak faworki - inne jest jednak ich formowanie. Nie jest trudniejsze, lecz bardziej czasochłonne. Według mnie dużo ładniej się prezentują. Smaku dodaje dżem na wierzchu. Koniecznie oprószone cukrem pudrem. Przepyszne! Sprawdzony przepis!

Oponki serowe na drożdżach

Te oponki to nasz bezapelacyjny hit tego karnawału, robię je już 3 raz z rzędu, co przyznam, zdarza mi się rzadko. Niezwykle puszyste, delikatne, pyszne, bo połączenie smaku drożdżowca i twarogu to duet doskonały! Te oponki polecam również tym, którzy obawiają się smażenia tradycyjnych pączków.

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe to pyszne ciastka drożdżowe, które smażone w głębokim tłuszczu, a następnie oprószone cukrem pudrem smakują obłędnie. Jest to jeden z kolejnych łakoci, które chętnie robię i równie chętnie jem w Tłusty Czwartek, ale lubię je także o każdej innej porze roku. Faworki drożdżowe mają waniliowy smak, ale nie są zbyt słodkie. Ciasto jest bardzo puszyste i super smaczne, a przygotowana porcja znika błyskawicznie. Z dużym trudem udało mi się uratować kilka sztuk, aby zrobić zdjęcie i pokazać te słodkości.

Włoskie faworki cytrynowe

W moim domu rodzinnym na Tłusty czwartek obowiązkowym wypiekiem były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo.

Doughnuts'y cynamonowe pieczone

Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki). Zazwyczaj oblane mleczną czekoladą i udekorowane kolorową posypką. Są również wersje z kolorowym lukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste?