Mini pączki z serem

Mini pączki z serem Pączki i faworki
Mini pączki z serem

Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!


Składniki Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonego twarogu
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.

W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Notes
- do ciasta na pączki można dodać ulubiony aromat



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Faworki kruche i chrupiące

Faworki kruche i chrupiące, a dokładniej to bardzo kruche i bardzo chrupiące faworki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które przygotowuję na Tłusty Czwartek, ale lubię do nich wracać również w innym czasie. Faworki z tego przepisu różnią się od takich tradycyjnych chrupkością - bardziej przypomina ona chipsy niż ciasteczka, ale smakują równie dobrze. W sam raz do pochrupania.

Oponki z polewą czekoladową

Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie.

Waniliowe donaty z maszynki

Od dłuższego już czasu jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do pieczenia donatów. Bardzo je lubię, a najbardziej donaty waniliowe, które oprószone cukrem pudrem rozpływają się w ustach i ciężko skończyć jedzenie tylko na jednym, małym krążku. Smak mają podobny do gofrów, ale są bardziej puszyste i troszkę delikatniejsze. Ciasto wyrabia się ekspresowo i piecze zaledwie kilka minut. Donaty z maszynki nie są tłuste, bo tłuszczu zawierają niewiele i to jest ich dodatkowy plus.

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe wykonujemy tak samo jak faworki - inne jest jednak ich formowanie. Nie jest trudniejsze, lecz bardziej czasochłonne. Według mnie dużo ładniej się prezentują. Smaku dodaje dżem na wierzchu. Koniecznie oprószone cukrem pudrem. Przepyszne! Sprawdzony przepis!

Faworki

Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością znajdziemy na nie przepis w każdej książce kucharskiej, zatem do dzieła!

Pączki hiszpańskie

W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek ma swoje prawa i trzeba je szanować, więc dziś nie liczą się kalorie.