Mini pączki z serem

Mini pączki z serem Pączki i faworki
Mini pączki z serem

Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!


Składniki Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonego twarogu
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.

W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Notes
- do ciasta na pączki można dodać ulubiony aromat



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Włoskie faworki cytrynowe

W moim domu rodzinnym na Tłusty czwartek obowiązkowym wypiekiem były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo.

Faworki

Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością znajdziemy na nie przepis w każdej książce kucharskiej, zatem do dzieła!

Pączki wrocławskie

Pączki przepyszne, tak naprawdę niewiele odbiegają od tych warszawskich- różną się tym, że nadziewa się je powidłami z dodatkiem cynamonu. Są luksusowe, mięciutkie, puszyste nie można poprzestać na jednym. Zrobione na tłustej słodkiej śmietance, z dodatkiem masła i sporej ilości jaj. Pączki królewskie- idealne na pożegnanie karnawału. Polecam Wam na tłusty czwartek, bo jak już robić pączki domowe to tylko najlepsze. Mój pączkowy faworyt wśród tegorocznych wyrobów karnawałowych.

Funnel Cakes

Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Waniliowe donaty z maszynki

Od dłuższego już czasu jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do pieczenia donatów. Bardzo je lubię, a najbardziej donaty waniliowe, które oprószone cukrem pudrem rozpływają się w ustach i ciężko skończyć jedzenie tylko na jednym, małym krążku. Smak mają podobny do gofrów, ale są bardziej puszyste i troszkę delikatniejsze. Ciasto wyrabia się ekspresowo i piecze zaledwie kilka minut. Donaty z maszynki nie są tłuste, bo tłuszczu zawierają niewiele i to jest ich dodatkowy plus.

Pączki z twarogiem i marmoladą

Postanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne.