Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym Wieprzowina
Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.


Składniki Składniki

  • Pulpety
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mielonych otrąb *
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos pomidorowy
  • 500 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Pulpety
Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.

Sos
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blendujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze około 10 minut na małym ogniu.

Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.
* można zastąpić bułką tartą. Jednak polecam otręby, gdyż są zdrowsze

Notes
- mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu
- aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich, czyli klasyczne bitki takie jak od lat przygotowywane są w wielu domach. Jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, a w mojej wersji prezentuję z cukinią i pieczarkami, które świetnie komponują się ze sobą. Dodatek ziół prowansalskich dodaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie. Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich podane z kaszą gryczaną smakują wybornie.

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki. Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam!

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem. Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą. Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne. Polecam wypróbować.

Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Polecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche.

Kotlety schabowe z ananasem i serem

Tradycyjne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa i sera żółtego.

Nadziewane krokiety ziemniaczane

Ziemniak jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Przechodził zarówno etapy wielkiej popularności, jak i niełaski. W XVIII wieku były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszył się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Polska stoi ziemniakiem, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy baby ziemniaczane nadal pojawiają na polskich stołach. Z tej popularnej bulwy przygotowałam dziś krokiety. Pod chrupiącym wierzchem skrywa się pyszne, mięciutkie nadzienie mięsne. Danie bardzo pożywne i smaczne, choć trochę pracochłonne.