Tort Maestro

Tort Maestro Torty
Tort Maestro

W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dziesiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź między ludźmi. Urodziny to taki czas, kiedy na kilka godzin szczęśliwy solenizant oraz jego goście mogą przenieść się w świat beztroskiej zabawy, pełnej radości. Jest w nim miejsce na marzenia, obietnice i nadzieje. Jest w nim czas na radosne oczekiwanie. Jest też czasem wspomnień, refleksji, podsumowań i planów na przyszłość. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest symbolem gościnności i radości. Dziś przedstawiam Wam bardzo męski tort, nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym, choć nie dominującym smakiem cappuccino. Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd, ale również na smak. A szczęśliwcem, który został obdarowany tortem był mój mąż.


Składniki Składniki

  • Biszkopt klasyczny
  • 5 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Biszkopt cappuccino
  • 5 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g cappuccino w proszku
  • szczypta soli
  • Krem cappuccino
  • 600 ml śmietany kremówki 36 %
  • 500 g białej czekolady
  • 45 g cappuccino w proszku
  • Krem chałwowy
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 125 g serka mascarpone
  • Nasączenie
  • 250 ml zaparzonej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo
  • 800 g masy cukrowej białej
  • 250 g masy cukrowej czarnej

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Biszkopt cappuccino
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.

Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem cappuccino
Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

Krem chałwowy
Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

Nasączenie
Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

Notes
- biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej
- kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tort kufel

Nie twierdzę że to stereotyp, ale 99% facetów których znam uwielbia piwo, a moja druga połowa niezaprzeczalnie należy do tego grona. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotować tort w kształcie kufla. Nie było łatwo, tort jest pracochłonny i trudny do wykonania, ale było warto. Dominuje smak orzechowy z nutą gorzkiej czekolady, która nadaje mu wytrawnego charakteru. Całość uzupełnia krem karmelowy, który świetnie współgra z orzechowo - czekoladowym smakiem.

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a  środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego.

TORT CZEKOLADOWY BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANOWYM I MALINAMI

Czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki, a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami.Tort wyszedł pyszny, lekki - a co najważniejsze smakował solenizantowi.

Tort z michałkami i różami

Tort z michałkami i różami. Czekoladowy tort z michałkami, obsypany różami to moja słodka propozycja na Dzień Kobiet. Tort z michałkami zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Wybór smaków nie był przypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Artykuł Tort z michałkami i różami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł. Sprawdzony przepis na deser!

Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Przepis na tort bezowy ze śmietaną, serkiem mascarpone i truskawkami. Artykuł Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Tort orzechowo-kajmakowy

Tort orzechowo-kajmakowy. Jeżeli potrzebujecie jakiś tort, a macie naprawdę niewiele czasu, to ten tort orzechowo-kajmakowy jest właśnie dla Was.