Tort Maestro

Tort Maestro Torty
Tort Maestro

W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dziesiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź między ludźmi. Urodziny to taki czas, kiedy na kilka godzin szczęśliwy solenizant oraz jego goście mogą przenieść się w świat beztroskiej zabawy, pełnej radości. Jest w nim miejsce na marzenia, obietnice i nadzieje. Jest w nim czas na radosne oczekiwanie. Jest też czasem wspomnień, refleksji, podsumowań i planów na przyszłość. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest symbolem gościnności i radości. Dziś przedstawiam Wam bardzo męski tort, nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym, choć nie dominującym smakiem cappuccino. Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd, ale również na smak. A szczęśliwcem, który został obdarowany tortem był mój mąż.


Składniki Składniki

  • Biszkopt klasyczny
  • 5 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Biszkopt cappuccino
  • 5 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g cappuccino w proszku
  • szczypta soli
  • Krem cappuccino
  • 600 ml śmietany kremówki 36 %
  • 500 g białej czekolady
  • 45 g cappuccino w proszku
  • Krem chałwowy
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 125 g serka mascarpone
  • Nasączenie
  • 250 ml zaparzonej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo
  • 800 g masy cukrowej białej
  • 250 g masy cukrowej czarnej

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Biszkopt cappuccino
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.

Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem cappuccino
Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

Krem chałwowy
Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

Nasączenie
Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

Notes
- biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej
- kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Orzechowy tort Drip Cake

Pyszny i niezwykle efektowny tort orzechowy w stylu drip cake. Taki urodzinowy, czy też świąteczny wypiek wprowadzi gości w prawdziwe zachwycenie. Do tego klasyczny smak biszkoptu przełożonego orzechowo-czekoladowym kremem. Polany gorzką czekoladą idealnie kontrastuje ze słodkim przełożeniem tortu. Udekorowany świeżymi kwiatami i czekoladowymi dobrociami będzie prawdziwą ozdobą każdego przyjęcia!

Tort rafaello z frużeliną truskawkową

Wybaczcie mi zdjęcia, ale ten tort znikał w takim tempie, że nie było szans na zrobienie lepszych, a do tego jest tak pyszny, że po prostu musiałam się podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem.

Tort czekoladowy z kaszy jaglanej

Mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest to obłędnie dobry tort czekoladowy. Mam nadzieje, że i dla Was taki będzie.

Tort czekoladowo-malinowy

Moi drodzy dzisiaj chcę wam zaprezentować moje dzieło. Musicie wybaczyć mi jakość zdjęć. Niestety te zdjęcia nie są takie jakie miały być no ale cóż ... Sam smak tortu to połączenie masy czekoladowej, oraz malinowej.Spód wykonany z ciasteczek cantuccini... Do tego wierzch z galaretką. Polecam!

Tort malinowo-śmietanowy

Tort malinowo-śmietanowy i jego historia. Były moje urodziny. Nie żadna okrągła data, ale zawsze to jakieś moje święto. Postanowiłam zrobić dla siebie tort na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, no i oczywiście z owocami. Wybór padł na maliny. Połączenie bitej śmietany i malin to moim zdaniem świetne zestawienie dla świetnej osóbki.

Tort Płatek Śniegu

Tort Płatek Śniegu to połączenie pysznego kremu czekoladowego z musem malinowym. Idealny dla dziecka, które swoje urodziny świętuje zimą. Artykuł Tort Płatek Śniegu pochodzi z serwisu Słodki Pomysł. Idealny przepis na deser.