Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały Inne
Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Barszcz biały jest kremowy i delikatniejszy w smaku, zaś żur jest ciężki i bardziej kwaśny. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Niezależnie od tego co wybierzecie ważne jest, by zakwas był naturalny, przygotowany w domu. Wszystkim chemicznym, gotowym żurkom i barszczykom ze sklepowych półek podziękujemy. Zawierają sporo chemii, a przecież przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste i tanie.


Składniki Składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej typ 1850/2000
  • 700 ml zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Masło Ghee

Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.

Wędzona sól

Po raz pierwszy o soli wędzonej usłyszałam w jakimś programie kulinarnym, rzecz dotyczyła pierogów. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką wędzarni, więc zainteresowałam się tematem. Okazuje się, że sól można wędzić tak samo, jak paprykę.  Najlepsza do wędzenia jest sól morska, ja na początek użyłam zwykłej. Wyszło extra. Taką sól możecie dodawać do różnego rodzaju mięs, serów oraz sałatek. A jej zapach to czysta poezja.

Syrop z kwiatów czarnego bzu, wersja wzbogacona

Przetwory z czarnego bzu korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Podajemy wam przepis, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu w 7 różnych smakach: 1. Zwykły, klasyczny 2. Z pomarańczą 3. Z grejpfrutem 4. Z miętą 5. Z imbirem 6. Z truskawkami 7. Z dziką różą

Domowy syrop z miodu i chrzanu na przeziębienie

Jeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie (i ogólne wzmocnienie organizmu). Bo zdrowych rzeczy nigdy dość i o zdrowie zawsze dbać warto. Tym razem mam dla Wam połączenie dwóch bardzo zdrowych rzeczy: chrzanu i miodu. Wydawać by się mogło, że to niezbyt trafne połączenie. miód słodki, chrzan zaś raczej odpychająco ostry. Nic bardziej mylnego, to idealne połączenie. Drapiący (od chrzanu) smak miodu nie dość, że przyjemnie pobudzi kubki smakowe to jeszcze dość szybko postawi Was na nogi w razie przeziębienia. Dodać też warto, że można - a nawet wskazane jest - picie takiego syropu tak po prostu, profilaktycznie. Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć.

Domowy syrop z cebuli na przeziębienie

Ten syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę gęstą, lepiącą ciecz. Zapamiętałem dwie rzeczy: po pierwsze, że było to paskudne, po drugie, że nic lepiej nie działało na bolące gardło. Żadne lekarstwa z apteki, żadne syropy czy pastylki do ssania. Domowy syrop z cebuli i już nic więcej mi nie było potrzeba.

Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)

Naprawdę smakuje wyjątkowo. Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinnego (np. kokosowego, sojowego, migdałowego). To nie jest trudne - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii, znaleźć kilka minut i już.