Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały Inne
Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Barszcz biały jest kremowy i delikatniejszy w smaku, zaś żur jest ciężki i bardziej kwaśny. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Niezależnie od tego co wybierzecie ważne jest, by zakwas był naturalny, przygotowany w domu. Wszystkim chemicznym, gotowym żurkom i barszczykom ze sklepowych półek podziękujemy. Zawierają sporo chemii, a przecież przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste i tanie.


Składniki Składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej typ 1850/2000
  • 700 ml zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy

Aquafaba, to jak dla mnie odkrycie stulecia. Zwykła woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy, albo zalewa z ciecierzycy w puszce, a tak zrewolucjonizowała świat wegański! Nazwa Aquafaba pochodzi od łac. aqua – woda oraz faba – fasola i powstała stosunkowo niedawno - w 2013 r. Jej głównymi składnikami jest białko i skrobia. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Jeśli chcemy zastąpić 1 jajko w przepisach, to potrzebujemy 3 łyżki aquafaby. Jeśli chcemy zastąpić samo żółtko - wystarczy 1 łyżka płynu, a jeśli samo białko - 2 łyżki. Jeśli używamy aquafaby w cieście gdzie zastępujemy jajka, nie musimy jej ubijać, a po prostu dodać do ciasta odpowiednią ilość płynu w stosunku do zastępowanych jajek.

KIEŁBASA SŁOIKOWA Z UDEK KURCZAKA

Rewelacyjna w smaku kiełbasa ze słoika. Ma w sobie wszystko: mięso, galareta i trochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy.

Domowy syrop z miodu i chrzanu na przeziębienie

Jeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie (i ogólne wzmocnienie organizmu). Bo zdrowych rzeczy nigdy dość i o zdrowie zawsze dbać warto. Tym razem mam dla Wam połączenie dwóch bardzo zdrowych rzeczy: chrzanu i miodu. Wydawać by się mogło, że to niezbyt trafne połączenie. miód słodki, chrzan zaś raczej odpychająco ostry. Nic bardziej mylnego, to idealne połączenie. Drapiący (od chrzanu) smak miodu nie dość, że przyjemnie pobudzi kubki smakowe to jeszcze dość szybko postawi Was na nogi w razie przeziębienia. Dodać też warto, że można - a nawet wskazane jest - picie takiego syropu tak po prostu, profilaktycznie. Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć.

Suszona cebula

Najważniejszą zasadą otrzymania dobrego rosołu, jest używanie jak najlepszej jakości mięsa oraz dużej ilości świeżych warzyw. Żeby nadać mu niezwykłego aromatu i koloru dodajemy do niego pięknie opaloną cebulę. Jednak ja nie posiadam kuchenki gazowej w domu, tak więc opalanie cebuli stało się dla mnie po prostu niemożliwe. Ale dla chcącego nic trudnego - znalazłam na to sposób!

Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru

Maj to najlepsza pora na zebranie kwiatów mniszka lekarskiego. Właśnie w maju mają najintensywniejszy kolor, a płatki najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości. Należy pamiętać, aby kwiaty zbierać tylko z łąk i traw niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami samochodowymi. Mniszek to prawdziwe bogactwo witamin, soli mineralnych oraz innych składników, takich jak: garbniki, inulina, flawonaidy, krzem, magnez, czy potas. Mniszek jest wszechobecny, traktowany jak uciążliwy chwast, a to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych i warto to wykorzystać. Działanie lecznicze ma cała roślina, kwiaty, liście i korzenie.

Wędzona sól

Po raz pierwszy o soli wędzonej usłyszałam w jakimś programie kulinarnym, rzecz dotyczyła pierogów. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką wędzarni, więc zainteresowałam się tematem. Okazuje się, że sól można wędzić tak samo, jak paprykę.  Najlepsza do wędzenia jest sól morska, ja na początek użyłam zwykłej. Wyszło extra. Taką sól możecie dodawać do różnego rodzaju mięs, serów oraz sałatek. A jej zapach to czysta poezja.