Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym Wieprzowina
Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.


Składniki Składniki

  • 4 grube plastry karkówki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą

Po zjedzeniu stwierdziłam, że decydowanie częściej muszę przyrządzać polędwiczkę wieprzową. Mięso jest miękkie i bardzo soczyste, a robi się je bardzo szybko. Kto jeszcze nigdy nie jadł polecam spróbować.

Roladki schabowe ze szparagami

Sezon na szparagi trwa, a zatem prezentuję Wam kolejne smaczne danie - roladki schabowe ze szparagami. Szparagi podgotowane, a następnie wraz z plastrem żółtego sera zawinięte w kotlet schabowy, podsmażone na patelni i upieczone w  piekarniku. Tak przygotowany schab faszerowany szparagami jest soczysty, bo wstępne podsmażenie zamyka wewnątrz mięsa soki, a podgotowane szparagi i ser dodatkowo mięso nawilżają. Roladki schabowe ze szparagami smakują wybornie i są godne polecenia. Wypróbujcie, bo warto.

Nadziewane krokiety ziemniaczane

Ziemniak jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Przechodził zarówno etapy wielkiej popularności, jak i niełaski. W XVIII wieku były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszył się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Polska stoi ziemniakiem, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy baby ziemniaczane nadal pojawiają na polskich stołach. Z tej popularnej bulwy przygotowałam dziś krokiety. Pod chrupiącym wierzchem skrywa się pyszne, mięciutkie nadzienie mięsne. Danie bardzo pożywne i smaczne, choć trochę pracochłonne.

Golonka na kapuście

Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałeczek tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zapraszam.

Bułeczki Hot-dogi

Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy - co kto lubi.

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny.