Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym Wieprzowina
Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.


Składniki Składniki

  • 4 grube plastry karkówki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Schab ze śliwką

Soczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem. Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą. Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne. Polecam wypróbować.

Gołąbki z młodej kapusty

Do przygotowania tych gołąbków użyłam tylko zewnętrznych liści z młodej kapusty. Farsz zawinięty jest w surowe liście kapusty.

Policzki wieprzowe na szpinaku

Przepis powstał z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam w regularnej sprzedaży.

Roladki ze schabu z pieczarkami i serem

Dziś na szybko powstały roladki ze schabu z pieczarkami i serem. Danie z tych bardziej kalorycznych, ale z pewnością Wam zasmakują. Moje roladki podałam z ryżem i marchewką z groszkiem, polecam.

Gulasz miodowy

Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim, dzisiaj to idealny przepis na obiad dla każdego z nas. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.