Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon Z mięsem
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.


Składniki Składniki

  • 500 ml buliony drobiowego
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 120 g fasolki szparagowej zielonej
  • 180 ml mleka kokosowego
  • 1/2 papryczki Komodo Dragon
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 limonki
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 150 g makaronu ryżowego

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.

Notes
- przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Portugalska zupa z batatów i chorizo

Dziś zabieram Was do Portugalii – kraju, gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup. O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy. W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem są spore porcje pożywnych zup. W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania i ta zupa właśnie taka jest. Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami.

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem

Przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil.

Zupa ogórkowa na żeberkach

Nie ma to jak klasyczne, polskie przepisy! Dzisiaj przepis na tradycyjną zupę ogórkową. Ja, tak jak moja mama, przygotowuję ją na żeberkach. Cudownie kwaśna i pachnąca koperkiem. U nas w domu zawsze po ogórkowej, były serwowane naleśniki z serem na słodko, które świetnie wieńczyły pyszny obiad. Kwaśne i słodkie. Połączenie idealne! Polecam!

Zupa chrzanowa

Przepis na pyszną zupę chrzanową. Polecam!

Zupa szczawiowa

U mnie w rodzinnym domu często jadało się zupę szczawiową. Podejrzewam, że jak w większości domów w tamtych czasach. Uwielbiałem ją. Jednak ta zupa, mimo, że pyszna, miała jeden defekt. Ciężko się było nią najeść. Ot po prostu człowiek zjadł, przeleciała przez przewód pokarmowy i tyle. Dlatego też dzisiaj mamy dla Was nieco bardziej sycącą wersję. Z mięskiem w środku. Jest tak samo smaczna jak ta, którą zapamiętałem, a jednocześnie całkiem sycąca.

Zupa cebulowa z grzankami

Istnieje wiele wersji zupy cebulowej... Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.  Naprawdę możliwości jest wiele! Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku. Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Pycha!