Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym Drób
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.


Składniki Składniki

  • Klopsiki
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 3-4 łyżki mielonych otrąb
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 250 g ryżu basmati
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

Sos
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zielona potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to prosta domowa klasyka. Robi się ją łatwo i szybko, a efekt zawsze jest wyśmienity. Szansa, że takie danie zjedzą nawet wybredni najmłodsi członkowie rodziny, jest naprawdę duża. To się po prostu sprawdza!

GULASZ Z PIERSI KURCZAKA

Pyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw szybki obiad. Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo z ziemniakami. Do tego pyszna surówka albo mizeria i jest smaczny obiadek, który z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Gulasz drobiowy z kalarepką

Gulasz można robić na wiele sposobów. Często dodaje warzywa, tym razem połączyłam kalarepkę z piersią kurczaka w pysznym sosie pomidorowym.

Pałki kurczaka w rozmarynie

Pałki kurczaka przyprawione rozmarynem i wraz z warzywami zapieczone w piekarniku to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Mięso kurczaka jest miękkie i aromatyczne, warzywa są soczyste, ale nie rozgotowane jak przy tradycyjnym przygotowywaniu warzyw. Całość obłędnie smakuje i cudownie pachnie. Wyborne danie na każdy dzień.

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie dań z drobiu, a dodatkowo w lekkiej wersji, bo pieczony w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Soczysty filet, szpinak, serek czosnkowy i zapiekany ser - połączenie idealne i bardzo smaczne.

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli

Dziś przedstawiam przepis na pieczone skrzydełka w glazurze z Coca-Coli, idealne dla fanów obgryzania tych pyszności.Idealny przepis na grilla. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nadają się na szybki obiad w pracowitym tygodniu. Wystarczy je wstępnie obgotować, następnie wrzucamy do piekarnika a w międzyczasie przygotowujemy glazurę z Coca-Coli, którą najpierw smarujemy skrzydełka w trakcie zapiekania, a następnie polewamy przed samym podaniem. polecam!