Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym Drób
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.


Składniki Składniki

  • Klopsiki
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 3-4 łyżki mielonych otrąb
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 250 g ryżu basmati
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

Sos
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Szybki i prosty przepis na smaczny obiad to filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Przeważnie wykorzystuję do przygotowania tego dania pomidory suszone, ale póki trwa sezon korzystam ze świeżych produktów, a zatem proponuję Wam filecik ze świeżym pomidorem i ziołami Mięso kurczaka po upieczeniu jest soczyste, mozzarella ładnie rozpływa się po filecie i pomidorze, a dodatek aromatycznej bazylii i oregano nadaje całości rewelacyjny smak. Pyszne danie z piekarnika, które można przygotować w mniej niż godzinę. Idealny przepis na obiad.

PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWO-KOPERKOWYM

Sos pieczarkowo-koperkowy to jeden z naszych faworytów wśród sosów. W towarzystwie kotlecików - pulpecików z indyka smakuje rewelacyjnie. Świetnie komponują się zarówno z kaszą, jak i ryżem, czy ziemniakami. Idealny pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Filet z kurczaka w sosie cytrynowo-bazyliowym

Filet z kurczaka w sosie cytrynowo-bazyliowym to delikatne i nieprzesuszone mięso kurczaka w aromatycznym, lekko kwaskowatym sosie z dodatkiem świeżej bazylii. Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które pasuje zarówno do ziemniaków jaki ryżu. Z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni łącząc różne smaki.

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, a całość bardzo smaczna. Z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków pomidorowych i bazylii.

PIECZONY KURCZAK W MARYNACIE STAROPOLSKIEJ

Kurczak natarty marynatą staropolską a potem upieczony w całości w piekarniku smakuje doskonale. Mięso jest odpowiednio przyprawione, soczyste z chrupiącą dobrze dopieczoną skórką, a taką właśnie lubię najbardziej.

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko. Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy.