Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym Drób
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.


Składniki Składniki

  • Klopsiki
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 3-4 łyżki mielonych otrąb
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 250 g ryżu basmati
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

Sos
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

Rolady to super pomysł na obiad, przyciąga wyglądem i smakiem, a ponadto jest to danie jednogarnkowe, które można przygotować wcześniej.

Kurczak w brzoskwiniach

Przepis na kurczaka w brzoskwiniach. Polecam!

Pieczone pałki z kurczaka w miodowej marynacie

Ale pycha ! Co ja się tu będę rozgadywać. Pyszne, aromatyczne mięso, z delikatną tymiankową nutą. A to wszystko za sprawą extra marynaty.

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli

Dziś przedstawiam przepis na pieczone skrzydełka w glazurze z Coca-Coli, idealne dla fanów obgryzania tych pyszności.Idealny przepis na grilla. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nadają się na szybki obiad w pracowitym tygodniu. Wystarczy je wstępnie obgotować, następnie wrzucamy do piekarnika a w międzyczasie przygotowujemy glazurę z Coca-Coli, którą najpierw smarujemy skrzydełka w trakcie zapiekania, a następnie polewamy przed samym podaniem. polecam!

Kurczak pod chlebową pierzynką

W niedzielę na mym stole po raz kolejny gościł kurczak. Mimo, że ostatnio nie jadamy innego mięsa ten typ mięsa mi się jeszcze nie znudził. W takiej formie mogłabym go jeść niemal codziennie. Nie spodziewałam się, że kurczak wyjdzie aż tak smaczny. Mięso z kurczaka zapiekamy w pomidorowym sosie. Jakby tego było mało przykrywamy pyszną chlebową kruszonką. Kurczak pod chlebową pierzynką z powodzeniem można podać na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych, czy rozkoszując się winem przy kolacji.  Mięso jest soczyste i kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane.

Udka ketchupowo-majonezowe

Przepis na pyszne udka w marynacie ketchupowo-majonezowej. Polecam!