Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym Drób
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.


Składniki Składniki

  • Klopsiki
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 3-4 łyżki mielonych otrąb
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 250 g ryżu basmati
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

Sos
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w pikantnym cieście

Lubię takie dania. Szybkie i na dodatek bardzo smaczne. Kurczak marynowany w jogurcie/kwaśnej śmietanie nabiera wspaniałej kruchości. Jest delikatny i soczysty. Wart wypróbowania. Polecam.

Udka po kujawsku

Udka po kujawsku to proste i bardzo smaczne danie, które przyrządza się w piekarniku, a zatem danie dla mających mało czasu lub wygodnych. Udka pieczone w ten sposób są soczyste, mają chrupiącą skórkę. Wyborny smak, rewelacyjny aromat, niski koszt i łatwość przygotowania - wszystko w jednym.

DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z INDYKIEM

Duszona młoda kapustka z koperkiem to danie typowo letnie. Można ją podawać jako dodatek do innych dań lub solo.

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie dań z drobiu, a dodatkowo w lekkiej wersji, bo pieczony w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Soczysty filet, szpinak, serek czosnkowy i zapiekany ser - połączenie idealne i bardzo smaczne.

Pałeczki z kurczaka w miodzie

Nowa słodka odsłona podudzi z kurczaka w miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze.

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Filet kurczaka nadziewany podsmażonymi pieczarkami z cebulką, zawinięty w pyszne ciasto francuskie i zapieczony w piekarniku. Mięso jest soczyste i delikatne, pieczarki lekko pikantne, a ciasto francuskie chrupiące. Pyszne danie na każdą okazję, które jest gotowe do podania w troszkę ponad godzinę.