Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką Ciasta z owocami
Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Ciasto, które swoją prostotą i smakiem podbiło serca wielu z nas. Jest bardzo popularne, można je znaleźć na wielu blogach kulinarnych, w różnych wersjach i z różnymi owocami. Ja polecam Was swoją wersję tego ciasta. Delikatne i kruche ciasto z lekką pianką, która smakiem przypomina bezę. Do tego mnóstwo świeżych, soczystych jeżyn zebranych skoro świt. Zapraszam.


Składniki Składniki

  • Ciasto kruche
  • 425 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka budyniowa
  • 5 białek
  • 220 g drobnego cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 budynie malinowe
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • 500 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto kruche
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą. Resztę ciasta również owijamy folią. Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.
Formę o wymiarach około 22 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 20 minut.

Pianka budyniowa
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając. Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.

Na podpieczony, przestudzony spód ciasta wykładamy pianę, delikatnie równamy, wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem ... smak mojego dzieciństwa. Kto nie zna tych pysznych wypieków, którymi pachniało w kuchni, na które czekało się aż będą gotowe do zjedzenia, a potem ze smakiem zajadało kawałek, czy też dwa. Kruche ciasto z rabarbarem to jedno z takich ciast, które miło kojarzą mi się z beztroskimi latami, wakacjami i słońcem, więc i Wam przekazuję trochę pozytywnej energii. Kruche ciasto, rabarbar, no i kruszonka - pychotka!

Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru

Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta.

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą. Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów - robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł ... najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu - kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii. Idealny przepis na ciasto.

Kruche ciasto z jabłkami i truskawkami

Ciasto powstało trochę z przypadku, a dokładniej mówiąc z tego, czym akurat dysponowałam, a co nadawało się do popołudniowej kawki, jako słodki dodatek.

Bananowa chmurka

Pyszne kruche ciasto z bananami oraz kawałkami ananasa zatopionymi w galaretce, do tego pyszny krem i słodka beza

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.