Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia Dodatki do pieczywa
Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.


Składniki Składniki

  • 800 g mięsa z jelenia *
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 g surowego boczku
  • 200 g wątróbki z jelenia **
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 gałązka lubczyku ***
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek owoców jałowca
  • 2 łyżki smalcu
  • Pozostałe składniki
  • 1 jajko XL
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny mielony
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!

Pasztet z sarny

Zbliża się Wielkanoc zróbmy sobie przyjemność i podajmy na stół coś troszkę innego. Zaskoczmy bliskich i samych siebie. Cieszmy się czasem, który spędzimy z bliskimi.

Pasztet rybny z łososia

Prawdziwy rarytas! Przepis na pyszny i aromatyczny pasztet rybny z łososia. W smaku przypomina trochę domowy paprykarz, ale moim zdaniem jest dużo lepszy! Idealny zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jako dodatek do kanapek lub wykwintną przystawkę. Coś pysznego!

Pasztet z Galaretką

Delikatny i kremowy pasztet z konfiturą z żurawiny oraz wina.

Wykwintny pasztet z winną galaretką

Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych. Winna galaretka dodaje mu uroku.

Pasztet wielkanocny

Idą święta, idą. Najwyższy czas by pomyśleć o nich tak na poważnie. Zapewne niejedna gospodyni zaczyna planowanie i pierwsze przygotowania. Ruszyłam więc z testowaniem różnych świątecznych smakołyków i zdecydowanie ten pasztet zyskał miano najlepszego. Musiałam go schować przed rodziną, bo o mały włos nie miałabym modela do zdjęcia. Pasztet jest wegetariański, a gdyby pominąć masło do smażenia i zastąpić go olejem roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.