Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia Dodatki do pieczywa
Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.


Składniki Składniki

  • 800 g mięsa z jelenia *
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 g surowego boczku
  • 200 g wątróbki z jelenia **
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 gałązka lubczyku ***
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek owoców jałowca
  • 2 łyżki smalcu
  • Pozostałe składniki
  • 1 jajko XL
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny mielony
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pasztet jajeczno-pieczarkowy

Bardzo smaczny wegetariański pasztet, pyszny sam w sobie i do pieczywa.

Pasztet wielkanocny

Idą święta, idą. Najwyższy czas by pomyśleć o nich tak na poważnie. Zapewne niejedna gospodyni zaczyna planowanie i pierwsze przygotowania. Ruszyłam więc z testowaniem różnych świątecznych smakołyków i zdecydowanie ten pasztet zyskał miano najlepszego. Musiałam go schować przed rodziną, bo o mały włos nie miałabym modela do zdjęcia. Pasztet jest wegetariański, a gdyby pominąć masło do smażenia i zastąpić go olejem roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.

Wykwintny pasztet z winną galaretką

Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych. Winna galaretka dodaje mu uroku.

Schab dojrzewający

Dziś pokażę Wam pierwszy kulinarny eksperyment, który powstał w mojej nowej kuchni, czyli schab dojrzewający. Tak naprawdę to dzieło mojego męża, który od jakiegoś czasu zaczytuje się w tematyce wyrobu domowych wędlin i coś czuję, że będzie więcej takich pyszności. Schab dojrzewający nie wymaga od nas dużo pracy, głównym składnikiem jest czas, bo potrzeba kilku-kilkunastu dni, żeby wędlinka była taka jak trzeba. Święta wielkanocne za pasem, więc taki schabik będzie jak znalazł. Polecam gorąco.

Pasztet pieczarkowo-porowy

I cóż ja mogę napisać? Znów pasztet! Ostatnio bardzo je polubiłam i tak sobie eksperymentuję. Wcześniej nigdy nie robiłam tego typu potraw, ale ciągle wprowadzam zmiany  żywieniowe z swoim domu i oto efekty. A ponieważ pogodna nie sprzyja chłodnikom i innym takim cudom to z chęcią włączam piekarnik. Jak na maj jest strasznie zimno. Pamiętam, że dokładnie taki sam był 11 lat temu gdy na świat przyszła moja starsza córka. Po powrocie ze szpitala przez dłuższy czas grzaliśmy w mieszkaniu, bo było tak zimno. Gdy prawie 4 lata później przeprowadzaliśmy się do Polski znów maj nie był dla nas łaskawy. Cały miesiąc padało. I tak oto upragniona wiosna nas nie rozpieszcza, trzeba więc dopieścić się samemu.

Schab parzony 10 min

Schab parzony 10 min. Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w  nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy  i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek. Sprawdzony przepis na obiad!