Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem Z mięsem
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Kaszka kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Od tysięcy lat używana w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów, w Polsce ma też już swoich zwolenników. Kasza ta zrobiła ogromną karierę na świecie zastępując w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Kus-kus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do kuchni współczesnej pracującej kobiety. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup i sosów, ale też jako składnik różnych sałatek. Dziś w roli głównej kasza kuskus w pysznej i szybkiej sałatce z tuńczykiem. Tylko dziesięć minut przygotowań i kolacja gotowa.


Składniki Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży pęczek koperku
  • 500 ml wody
  • 200 g majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz biały
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM

Indyjski sos miętowy robiłam już jakiś czas temu do obiadu i zakochałam się w nim. Gdy otrzymałam paczkę przypraw od Evita-smak orientu, a w niej przyprawę garam masala, od razu pomyślałam o tym sosie. Tym razem postanowiłam dodać go do sałatki... i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo spontaniczny, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, stąd podstawą był kurczak i winogrona

Sałatka ziemniaczana

Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną. Polecam!

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym powstała z potrzeby wykorzystania kilku produktów, które pozostały po przygotowaniu innego dania, a że dawno już żadnej sałatki nie robiłam to pretekst się znalazł. Mięso wieprzowe, kukurydza, groszek, ogórki kiszone, kapusta pekińska, a całość w pysznym majonezowo-jogurtowym sosie o smaku curry i sosu sojowego. Nie spodziewałam się, że sałatka będzie aż tak smaczna, ale smakuje świetnie i możecie wypróbować przepis.

Sałatka makaronowa z porem

Por – niemal w całości nadaje się do spożycia, poza łykowatymi, stwardniałymi liśćmi. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, zapiekanek i zup. Fantastycznie komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Por nie dość, że wzmaga smak i aromat wielu dań, to jest również nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających i diet odchudzających. Ma większość zalet kuzynki cebuli. Ja uwielbiam go za intensywny, ostry i zdecydowany smak. Zapraszam Was na pyszną sałatkę makaronową, której głównym składnikiem jest między innymi por. Idealny przepis na sałatkę.

Sałatka z awokado i indykiem

Hej! Dzisiaj propozycja nowej sałatki. Tym razem z dodatkiem dojrzałego awokado i pieczonego indyka. Nie musicie się martwić, że trzeba specjalnie kupować pierś indyczą. Ja po prostu wykorzystuję resztę piersi z obiadu. I może ktoś mi zarzuci, że biorę resztki, ale tak już mam. Bardzo nie lubię marnować żywności.

Sałatka hawajska

Pierwszy raz tą sałatkę jadłam u autorki bloga Ruda w kuchni i to ona jest autorka przepisu, tak zasmakowała mojemu partnerowi, że gości często i na moim stole.