Sernik z musem jeżynowym

Sernik z musem jeżynowym Ciasta z owocami
Sernik z musem jeżynowym

I jak nie kochać naszej polskiej, złotej jesieni - czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte jesiennym słońcem, które przebija się przez poranne mgły. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami, ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem. Cudowne połączenie smaków, które z pewnością umili każde jesienne popołudnie.


Składniki Składniki

  • Spód
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 65 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa serowa
  • 700 g mielonego twarogu
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mus jeżynowy
  • 400 g jeżyn
  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto
Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane.

Ser
Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.

Mus jeżynowy
Jeżyny blendujemy. Powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)