Przepis na: Jagodowa kostka

Jagodowa kostka Kruche
Jagodowa kostka

Jagodowa kostka. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową? Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa jagodowa:
  • 500 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe
  • 600 ml gorącej wody
  • Krem śmietanowy:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dość szybko, by niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (ja wmieszałam wiórki do piany razem z mąką). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C, pieczemy przez 40 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie nakładamy na warstwę z kremem.



Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Napoleonka

Dziś przepis na ciasto - klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień - miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!

Mazurek Jajko

Szybki mazurek do przyrządzenia razem z dziećmi - jest mnóstwo zabawy podczas dekorowania. Ozdoby mogą być dowolne: z bakalii, orzechów i dekoracyjnych posypek. Udanej zabawy!

Kruche z budyniem i rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem.

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą

Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)

Kruche ciasto z rabarbarem

Dzień dobry w sobotni poranek. Jak się macie? ja wstałam dość wcześnie i zabrałam się za porządki. Planuje wybrać się na przejażdżkę rowerową a potem popracować nad nowymi postami na blogu. Cały tydzień miałam strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu. Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, wyszło wspaniałe w smaku. Powiem wam, że warto je zrobić, jest dość szybkie (trzeba tylko schłodzić ciasto w lodówce - ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na całą noc) i łatwe. A jak spróbujecie kawałek to od razu sięgnięcie po kolejny.

Kruche ciasto z jagodami

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie.