Jagodowa kostka

Jagodowa kostka Kruche
Jagodowa kostka

Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?


Składniki Składniki

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa jagodowa:
  • 500 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe
  • 600 ml gorącej wody
  • Krem śmietanowy:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dość szybko, by niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (ja wmieszałam wiórki do piany razem z mąką). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C, pieczemy przez 40 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie nakładamy na warstwę z kremem.



Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto aniołek

Ciasto aniołek. A może tak Aniołek? Od czego to zależy? Cóż... ciasto jedno, nazwy dwie. Mylące? Ależ skąd. Te same cztery warstwy kruchego ciasta, ten sam śmietankowy krem i ten sam pyszny smak. Ciasto, które można zrobić zarówno na Boże Narodzenie - wtedy występuje pod nazwą: Aniołek, jak i na Wielkanoc - wtedy zjemy Baranka. Idealny przepis na ciasto.

Kruche ciasto z rabarbarem

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Smacznego!

Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem

Dość dawno nie było przepisu na "prawdziwe", tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfikacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Te kostki to typowo amerykański wypiek, inspirowałam się przepisem na "Gooey Butter Cake", czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy. 

Mazurek (bardzo) czekoladowy

Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem.

Miodownik

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Sprawdzony przepis!

Kruche ciasto z jagodami

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie.