Przepis na: Jagodowa kostka

Jagodowa kostka Kruche
Jagodowa kostka

Jagodowa kostka. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową? Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa jagodowa:
  • 500 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe
  • 600 ml gorącej wody
  • Krem śmietanowy:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dość szybko, by niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (ja wmieszałam wiórki do piany razem z mąką). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C, pieczemy przez 40 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie nakładamy na warstwę z kremem.



Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Paj z rabarbarem, malinami i listkami tymianku

Pyszny, pyszny. Uwielbiam takie najprostsze na świecie ciasta. Nic nie zakłóca smaku rabarbaru, ciasto kruche, kruszy się. Jest pysznie. Do rabarbaru uduszonego z karmelem dodałam garść malin i listki otarte z kilku gałązek świeżego tymianku. Ciasto jest świetne. Bardzo polecam! Dziurka w moim cieście jest od podjadania łyżeczką. Rano usłyszałam, że tak już było.

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy. Dzisiaj na stół wjeżdża mazurek kajmakowy. KLASYK - czyż nie? Prosty do wykonania - największą robotą jest zrobienie ciasta. Reszta to już tylko przyjemność. Pysznie kruchy, pysznie słodki i pysznie naładowany bakaliami. U mnie dosłownie wszystko: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Nic tylko zajadać! Idealny przepis na ciasto.

Mazurek Jajko

Szybki mazurek do przyrządzenia razem z dziećmi - jest mnóstwo zabawy podczas dekorowania. Ozdoby mogą być dowolne: z bakalii, orzechów i dekoracyjnych posypek. Udanej zabawy!

Mazurek Kajmakowy

Jako, że wczoraj obchodziliśmy Zielone Świątki i zakończyliśmy okres świąt Wielkiej Nocy - zapraszam Was, chociaż wirtualnie. na kawałek mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski - to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami - tak by było i ładnie i smacznie... Czy się udało - sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko.

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami (Styropian)

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami. Pyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu wiśniowe ciasto, idealne na niedzielny deser.

Stefanka

To ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą?