Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym Ciasta z owocami
Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu.


Składniki Składniki

  • Ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka 2%
  • 200 ml oleju
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Frużelina malinowa
  • 300 g malin *
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • Krem waniliowy
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 50 g raspberry flavoured fudge **
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód.
Frużelina malinowa

Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do malin. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.

Krem waniliowy
Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce.

* użyłam mrożonych malin
** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo przyjemne w smaku, drobne groszki do dekoracji ciast. Dostępne w Tesco UK. Można je oczywiście pominąć. 



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Fantazja malinowo-kokosowa

Kto nie uwielbia smaku i aromatu kokosów. Uwielbiam łączyć go z różnymi owocami. Brzoskwinie, truskawki czy też maliny świetnie sprawdzają się w tym zestawieniu. Dzisiaj przepis właśnie z malinami! Prawdziwa niebiańska rozpusta!