Sos chrzanowy

Sos chrzanowy Sosy i dipy
Sos chrzanowy

Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.


Składniki Składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • pieprz biały
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Nacho - serowy sos

Pikantny i kremowy. Zakochałam się w nim to była miłość od pierwszego talerza. Raz w miesiącu chodziłam do jednej z ulubionych restauracji na pyszny stek. Do menu dodali nowość signature steak. Myślę zobaczę co to za wynalazek. Stek jak zawsze pycha, ale rozwalił mnie ten sos podany na frytkach z papryczką jalapeno. Przestałam chodzić raz w miesiącu zaczęłam raz w tygodniu. Ale że lubię gotować postanowiłam go zrobić sama. I teraz dodaje go do swoich ulubionych dań.

Sos czosnkowy do grilla

Końcówka sezonu grillowego zbliża się niebłagalnie, a co oczywiście jest nieodłącznym kompanem kiełbaski i karkówki z grilla oczywiście sos czosnkowy.

Pikantny dip serowy

Pomysł na ten dip wziął się z sosu, który kiedyś zrobiliśmy do pieczonych polędwiczek zawijanych w boczek. Sprawdził się tam doskonale. Ostatnio nieznacznie zmodyfikowałem ten przepis, bo pomyślałem, że równie doskonale sprawdzi się on jako dip do przekąsek, takich jak czipsy, nachos, paluszki, itp. A jeśli wolicie zdrowsze jedzenie to do selera naciowego. Pierwsza klasa, pasuje idealnie.

Tzatziki

Dzisiaj polecam Wam klasyczny sos tzatziki na bazie greckiego jogurtu, ogórka, czosnku oraz ziół. Idealnie smakuje zwłaszcza w upalne dni, podawany prosto z lodówki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, sałatek, świeżych i pieczonych warzyw lub nawet hamburgerów. W końcu można go też podawać tak jak w Grecji - jako przystawkę z pieczywem.

Sos winegret

Klasyczny sos winegret pasuje do mizerii, sałaty, a nawet mięsa czy ryby. Sos składający się ze składników, które są w większości domów. Prosty, szybki i przepyszny.

Sos „po niedzielny”

Dlaczego "po niedzielny"? Ponieważ jest przygotowany na bazie mięsa z niedzielnego rosołku – u mnie najczęściej jest to wielkie skrzydło z indyka. Dodałam do niego cebule, pomidorki i powstał świetny sos. Wypróbujcie sami!!