Sos chrzanowy

Sos chrzanowy Sosy i dipy
Sos chrzanowy

Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.


Składniki Składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • pieprz biały
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Humus pomidorowy

Humus pomidorowy – jedna z lepszych past na kanapki, tosty, pity. Na blogu można znaleźć podstawowy przepis na prawdziwy humus, bez dodatków. Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ale jest to moja opinia (osoby, która uwielbia suszone pomidory). A Wam bardziej smakuje humus naturalny, czy z dodatkami?

Sos chrzanowy do mięs

Gęsty i gładki sos o smaku chrzanowym – idealny do każdego rodzaju pieczeni.

Sos winegret

Klasyczny sos winegret pasuje do mizerii, sałaty, a nawet mięsa czy ryby. Sos składający się ze składników, które są w większości domów. Prosty, szybki i przepyszny.

Humus orzechowy

Coraz częściej eksperymentuje w kuchni. I mimo, że nie zawsze wszystko wychodzi od razu, w końcu się udaje. Tak o to, aż 3 razy robiłam humus orzechowy, albo był zbyt mało wyrazisty w smaku, albo zbyt gęsty. W końcu udało mi się dobrać odpowiednie proporcję i jest pyszny. Polecam.

Pesto ziołowe

Pesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Artykuł Pesto ziołowe – zrób to sam! pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Sos remoulade - prawie fit

Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw ale jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil. Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit! Bardzo przydatny w okresie grillowym!