Sos chrzanowy

Sos chrzanowy Sosy i dipy
Sos chrzanowy

Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.


Składniki Składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • pieprz biały
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sos chrzanowy z żurawiną

Świąteczny chrzan z dżemem żurawiną do jajka .

Tzatziki

Dzisiaj polecam Wam klasyczny sos tzatziki na bazie greckiego jogurtu, ogórka, czosnku oraz ziół. Idealnie smakuje zwłaszcza w upalne dni, podawany prosto z lodówki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, sałatek, świeżych i pieczonych warzyw lub nawet hamburgerów. W końcu można go też podawać tak jak w Grecji - jako przystawkę z pieczywem.

Sos chrzanowy

Od lat w moim rodzinnym domu na wielkanocnym stole króluje sos chrzanowy. Jest to sos całkiem odmienny do znanego wszystkim i bardzo popularnego sosu tatarskiego. Może wszystkich zaskoczę, ale ja z kolei nie wiedziałam co to jest sos tatarski. Ja własnie bez sosu chrzanowego nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych. Podaję go z różnego rodzaju pieczeniami i wędlinami. Ma ostry, bardzo wyrazisty smak. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki sosu się przegryzły. Sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu i robi się go z łatwo dostępnych i tanich składników. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i na stałe zagości na Waszych świątecznych stołach.

Dressing jogurtowy

Ten dressing jogurtowy smakuje równie doskonale jak robiony na bazie śmietany, a znacznie mniej obciąży żołądek, nie spowoduje, że będziemy przejedzeni i nic nam się nie będzie chciało. To doskonała propozycja na lato. A jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 2-3 minuty.

Pasta serowa

Pasta nadaje się na kanapki, krakersy oraz jako dip do nachos.

Pikantny dip serowy

Pomysł na ten dip wziął się z sosu, który kiedyś zrobiliśmy do pieczonych polędwiczek zawijanych w boczek. Sprawdził się tam doskonale. Ostatnio nieznacznie zmodyfikowałem ten przepis, bo pomyślałem, że równie doskonale sprawdzi się on jako dip do przekąsek, takich jak czipsy, nachos, paluszki, itp. A jeśli wolicie zdrowsze jedzenie to do selera naciowego. Pierwsza klasa, pasuje idealnie.