Sos chrzanowy

Sos chrzanowy Sosy i dipy
Sos chrzanowy

Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.


Składniki Składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • pieprz biały
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sos alla meksykański z mięsa z rosołu

Pyszny i prosty sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.  U mnie są to skrzydełka z indyka.

Mój sos słodko - kwaśny

Sos słodko - kwaśny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Chętnie wykorzystujemy go i przy grillu, jak też przy daniach chińskich. I nie żałujemy go sobie, szczególnie gdy jest domowej roboty. Możemy dowolnie komponować składniki zgodnie z naszymi upodobaniami.

Najlepszy sos czosnkowy - idealny do dań z grilla i nie tylko.

Sos jest dość ostry i bardzo wyrazisty w smaku. Jest naprawdę bardzo dobry. Jeśli ktoś z Was nie lubi ostrego smaku, może po prostu dodać mniej czosnku. Sos najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Jest idealny do dań z grilla i nie tylko.

Pesto bazyliowe

Przepyszne pesto bazyliowe domowej roboty Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię.

Humus pomidorowy

Humus pomidorowy – jedna z lepszych past na kanapki, tosty, pity. Na blogu można znaleźć podstawowy przepis na prawdziwy humus, bez dodatków. Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ale jest to moja opinia (osoby, która uwielbia suszone pomidory). A Wam bardziej smakuje humus naturalny, czy z dodatkami?

Pesto ziołowe

Pesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Artykuł Pesto ziołowe – zrób to sam! pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.