Przepis na: Weneckie ciasto marchewkowe

Weneckie ciasto marchewkowe Inne
Weneckie ciasto marchewkowe

Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam. Wilgotne, chrupiące, aromatyczne i…sycące!

Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w jego składzie są przecież same zdrowe i wartościowe składniki.

Idealne dla bezglutenowców, ale i nie tylko.


Składniki Składniki

  • CIASTO2-3 średnie marchewki250 g zmielonych migdałów3 jaja150 g miałkiego cukru125 ml oliwy75 g rodzynek60 g rumu ja namoczyłam w gorącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki rumu.1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub czegoś z wanilią, np. cukru waniliowego1/5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowejskórka starta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny3 łyżki orzeszków piniowychKREM250 g serka mascarpone2 łyżeczki cukru pudru2 łyżki rumu w wersji bezalkoholowej - sok z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Crumble owocowe

Chyba większość z nas jadła już nie raz crumble, ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką.

Staropolski mazurek orzechowy

Tego mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Lubią go nawet osoby, które generalnie nie przepadają za słodyczami. Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. PS. Pamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami.

Fit brownie bezglutenowe z awokado i jagodami goi

Brownie, które dzisiaj wam chcę zaprezentować jest jeszcze bardziej wilgotne niż poprzednie i ma bardziej bogatą teksturę, ponieważ dodałam pokruszone orzechy laskowe do środka. Tak jak poprzednio zamiast niebotycznie dużej ilości masła rolę tłuszczu spełnia dojrzałe awokado, w przepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam jagodami goi, które świetnie komponują się z ciastem nadając wyrazistości.

Budyń Czekoladowy

Dzisiaj coś pysznego dla naszych Milusińskich: Budyń Czekoladowy z dodatkiem prawdziwej czekolady.

Orzechowe kulki zdrowia

Orzechowe kulki zdrowia. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel wydanej w zeszłym roku "Fit Słodkości". Byłem wówczas na warsztatach prowadzonych przez Kingę i tak rok minął aż się zebrałem i zrobiłem te kulki. Cóż, na niektóre rzeczy opłaca się czekać, nawet i rok. Te kulki są rewelacyjne! Idealny przepis na deser.

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z BATATÓW - bez dodatku mąki

Pyszny przepis na mega czekoladowe brownie z batatów. Można je jeść praktycznie bez wyrzutów sumienia. Dodatek batatów sprawia, że ciasto jest mega wilgotne i po prostu unikalne w smaku. Warto wypróbować ten przepis!