Tikka masala

Tikka masala Drób
Tikka masala

Danie zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, chociaż uważa się je za narodowe danie Brytyjczyków. Dzięki bogatej palecie ziół i przypraw królują w nim wspaniałe smaki i aromaty. Delikatny kurczak podawany z aromatycznym sosem masala to istna orientalna uczta dla podniebienia. Namaste.


Składniki Składniki

  • Marynata:
  • 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 7,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki garam masala
  • oliwa
  • Sos:
  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 110 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka garam masala
  • mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • sól morska
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • Dodatkowo:
  • 1 limonka

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pomarańczowe curry z kurczaka

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego.Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie.

Kurczak z soczewicą

Kurczak z soczewicą... a dlaczego by nie.... Gorąco polecam!

Kurczak w curry z papryką

Kurczak w curry z papryką, cebulką i kukurydzą, podany z ryżem smakuje świetnie. Danie można zrobić szybko, a podać na wyjątkowe okazje, ale też na co dzień. Kurczak zamarynowany w przyprawach i jogurcie greckim jest kruchy, ale nie suchy, warzywa miękkie, a całość dodatkowo w pysznym sosie o charakterystycznym smaku.

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

W miniony weekend mieliśmy ochotę na pieczonego kurczaka, postanowiłam nafaszerować go kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie dość, że wyszło super, to jeszcze nie trzeba było ziemniaków gotować.

Kurczak pod chlebową pierzynką

W niedzielę na mym stole po raz kolejny gościł kurczak. Mimo, że ostatnio nie jadamy innego mięsa ten typ mięsa mi się jeszcze nie znudził. W takiej formie mogłabym go jeść niemal codziennie. Nie spodziewałam się, że kurczak wyjdzie aż tak smaczny. Mięso z kurczaka zapiekamy w pomidorowym sosie. Jakby tego było mało przykrywamy pyszną chlebową kruszonką. Kurczak pod chlebową pierzynką z powodzeniem można podać na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych, czy rozkoszując się winem przy kolacji.  Mięso jest soczyste i kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane.

ZIEMNIACZANE beziki, paprykowo-czosnkowy KURCZAK i sałatka

Pyszny, elegancki i bardzo prosty obiad, praktycznie w całości z piekarnika.