Podwójnie kokosowe ciasto biszkoptowe

Podwójnie kokosowe ciasto biszkoptowe Biszkopty
Podwójnie kokosowe ciasto biszkoptowe

Wydaje się niepozorne...zwykły torcik pomyślisz? Otóż nie! To podwójnie kokosowe ciacho czyli biszkopt kokosowy i masa kokosowa z toffi, a zwieńczeniem tego kokosowego obłędu jest polewa z dżemu wiśniowego i kakao! Niespotykane prawda? Zapraszam do zapoznania się z przepisem i koniecznie musicie tego spróbować!


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jaja
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • Masa:
  • 2.5 szklanki mleka
  • 1 budyń toffi bez cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki płatków ryżowych*
  • Polewa:
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście)
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę)
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do ozdoby


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki. Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka - całość obłędnie smaczna. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować. Ślicznie dziękuję Mamuśka. Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną. Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto. Moje Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą. Jest rewelacyjne - delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole.

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyśmienite ciasto w smaku do złudzenia przypominające znane batoniki kokosowe. Czekoladowy biszkopt i kokosowa masa, a całość udekorowana polewą czekoladową i posypana wiórkami smakuje wybornie. Ciasto Bounty nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby masa kokosowa zrobiła się twarda i łatwo było ciasto kroić.

Ciasto kajmakowe

Bardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności. Idealne ciasto na Święta, przyjęcia lub niedzielny deser do kawy.

RAFFAELLO NA BISZKOPCIE

Raffaello na biszkopcie to ciasto idealne dla wszystkich tych, którzy lubią kokos. Puszysty lekki biszkopt, krem budyniowy i kokos. Ciasto jest tak pyszne, że po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po więcej. Przepisów na raffaello jest sporo, jednak ja od lat korzystam z tego jednego sprawdzonego i nigdy się nie zawiodłam.

Biszkoptowe ze śmietaną

Podstawowe składniki ciasto biszkoptowe, śmietana i trochę dżemu. Powstanie pyszne ciasto do kawy.