Szorba Adas - libijska zupa krem z soczewicą

Szorba Adas - libijska zupa krem z soczewicą Kremy
Szorba Adas - libijska zupa krem z soczewicą

Uwielbiam orientalne smaki krajów arabskich. Dziś podróż do śródziemnomorskiej Libii. Przedstawiam wam aromatyczną i niezwykle sycącą zupę krem z czerwonej soczewicy. Wspaniała, rozgrzewająca, w sam raz na chłodniejsze dni. Polecam!


Składniki Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zupy pomidorowej. Odkąd byliśmy w Hiszpanii, na naszym stole zagościł hiszpański chłodnik czyli gazpacho. A dzisiaj zapraszam Was na odmianę gazpacho. Bardziej taki pomidorowy chłodnik. Chociaż może nie chłodnik, bo zupa z pieczonych pomidorów doskonała jest na zimno i na ciepło. Każdemu wedle potrzeb i jego upodobań.

Zupa krem z bobu

Sezon na bób trwa i jak każdego roku bardzo dużo go kupuję. Uwielbiam go i wszystko co jest z niego przyrządzone. Dziś zapraszam na zupę krem, który jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia.

Krem z kalafiora

Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencje. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.

Krem z ziemniaków

Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ''Okrasa łamie przepisy''. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.

Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa z grzankami to pyszna zupa o kremowej  konsystencji z dodatkiem chrupiących grzanek. Doskonała, pożywna i bardzo sycąca zupa. Próbowałam różnych wersji zupy serowej, ale napiszę nieskromnie, że moja smakuje mi najbardziej. Idealna zupka dla wszystkich wielbicieli sera i serowych smaków.

Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy to doskonała w smaku i bardzo łatwa w przygotowaniu kremowa zupka bez dodatku mięsa, a zatem idealna jeśli ktoś potraw mięsnych nie lubi i nie jada. Jest to świetny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników pieczarek. Krem pieczarkowy jest gęsty, aromatyczny, sycący i niesamowicie smaczny. Można podawać go z pieczywem lub innymi ulubionymi przez Was dodatkami.