Kurczak Balti

Kurczak Balti Drób
Kurczak Balti

Dziś kulinarna podróż do północnych Indii. Przedstawiam wam jedno z najbardziej tradycyjnych dań z tamtego regionu - kurczak balti. Kruchy i niezwykle soczysty kurczak marynowany w jogurcie i przyprawach oraz pyszny sos na bazie kremówki szpinaku oraz pomidorów to istna uczta dla podniebienia. Po prostu prosta w przygotowaniu, bogata w smaku i niezwykle aromatyczna potrawa dla ciekawych świata smakoszy.


Składniki Składniki

  • Marynata
  • 4 filety z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3,5 cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
  • sok z 1/2 limonki
  • Sos
  • 200 g liści szpinaku
  • 350 g siekanych pomidorów z puszki
  • 150 ml kremówki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami. Dziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem w momentach niemocy twórczej Przygotowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy pokroić wszystko, wrzucać w odpowiednim momencie i na końcu doprawić. Sprawdzony przepis!

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym. Dzisiaj dla odmiany serwujemy filet z kurczaka, ale nieco w odmiennej formie. W sosie i to nie byle jakim, bo pomarańczowym.  Kurczak wychodzi soczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka. Sprawdzony przepis na obiad!

Golonka z indyka w ziołach

Golonka z indyka w ziołach - smaczna, nietłusta i bardzo aromatyczna goloneczka pieczona w piekarniku. Golonka jest soczysta, smakuje rewelacyjnie, a czas potrzebny do jej przygotowania jest niewielki. Czas oczekiwania na zamarynowanie i upieczenie to łącznie kilka godzin, ale smakuje tak pysznie, że warto poczekać. Jest to wyśmienite danie obiadowe na każdą okazję.

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

Podwójna pierś z kurczaka razem z kością i skórą pieczona w aromatycznym maśle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo smaczny głównie dzięki tym pierwszym, wiosennym liściom.