Błyskawiczne ciasto czekoladowe na białkach

Błyskawiczne ciasto czekoladowe na białkach Ucierane
Błyskawiczne ciasto czekoladowe na białkach

Zdarza się wam, że podczas gotowania lub pieczenia zostają wam zbędne białka jaj? Mam świetny i pyszny przepis na wykorzystanie pozostałych białek. Ciasto czekoladowe! Jest pyszne w smaku i robi się je błyskawicznie. Mocno czekoladowe, wilgotne i nieziemskie w smaku. A rodzina będzie zachwycona niespodziewanym deserem. Polecam!


Składniki Składniki

  • 8 średnich białek
  • 120 g mąki razowej pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 110 g masła
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Leśny mech

Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.

Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką

Warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej”. Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc.

Wuzetka

Szukając przepisu na prawdziwą Wuztekę, przeszukałam internet i wiele książek z przepisami. W większości przypadków podawane są błędne przepisy. Wuzetka nie była biszkoptem z dodatkiem kakao, a takie przepisy najczęściej się pojawiają. Również dodatek żelatyny do bitej śmietany nie jest konieczny, po prostu należy użyć dobrą śmietanę. Upiekłam kilka ciastek i … i za najlepszy i najbardziej zbliżony do oryginału uznaliśmy (testowało kilka osób, doskonale pamiętających prawdziwe wuzetki), przepis z książki „Domowe ciastka i ciasteczka” Ilony Dabrowskiej i Kingi Ośmyckiej. Przepis trochę zmodyfikowany.

Keks

Ulubione ciasto mojego męża. Cudowne ciasto, w którym znajdziecie całą masę bakalii, w moim oprócz zwykłej mieszanki znajdziecie, żurawinę suszoną, figi i daktyle. Pychota.

Zebra

Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.

Ucierane ciasto ananasowe

Jak zawsze kiedy mam nic nie piec, zachciewajka na domowe ciasto zwycięża, i nie mam wyjścia. W takich sytuacjach wybieram banalne przepisy, najlepiej jak ciasto przygotowuje się w 5 minut i 30 minut piecze. I oto takie właśnie ciasto, na nagłą potrzebę czegoś słodkiego.