Spaghetti z tuńczykiem, brokułami i pesto

Spaghetti z tuńczykiem, brokułami i pesto Dania z makaronem
Spaghetti z tuńczykiem, brokułami i pesto

Dzisiaj ciekawa propozycja na pyszny makaron z rybą. Makaron spaghetti z tuńczykiem i brokułami, serwowany dodatkowo z sosem pesto to świetnie zgrane połączenie smaków. Idealny pomysł na obiad lub kolację we dwoje.


Składniki Składniki

  • 130 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany)
  • puszka tuńczyka
  • 3 łyżki pesto zielonego
  • 2 średnie brokuły
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 40 g sera żółtego po posypania


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Lasagne ze szpinakiem i białym serem

Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.

Fusilli napoletani al pesto alla trapanese

Genuę i Trapani, dwie włoskie miejscowości, dzieli odległość ponad półtora tysiąca kilometrów. Łączy je natomiast fakt posiadania własnej wersji pesto. Z Genui pochodzi najbardziej popularne pesto bazyliowe, natomiast w Trapani przyrządza się pesto alla trapanese. Przygotowuje się je z mniejszej niż w pesto alla genovese ilości bazylii, dodaje się pomidory, a orzeszki piniowe zastępuje migdałami. Różne przepisy nie są jednomyślne się w kwestii, czy powinno się wykorzystać migdały blanszowane czy ze skórką oraz, czy należy je wcześniej uprażyć na patelni. Ja zdecydowałam się użyć migdałów blanszowanych i nieprażonych. Tradycyjnie pesto alla trapanese podaje się z makaronem busiate, który przypomina długie wstążki zwinięte na kształt rurki. Busiate nie miałam, ale w jednym z moich ulubionych sklepów - Piccola Italia e Mediterraneo - jakiś czas temu kupiłam makaron fusilli napoletani, bardzo podobny do busiate.

Penne z Pesto pomidorowym

Przepis na Penne z Pesto pomidorowym. Makaron z domowym pesto.

Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa!

Makaron z pikantnym sosem pomidorowym

Makaron z pikantnym sosem pomidorowym to propozycja na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu bezmięsne danie. Sos o charakterystycznym, mocno pomidorowym smaku, aromatyczny, pikantny i bardzo gęsty, a całość oprószona startym żółtym serem. Polecam wypróbować.

Makaron ze szparagami, indykiem i ricottą

Ostatnim czasy mój uzależniony od matki natury umysł dostaje paranoi połączonej z rozdwojeniem jaźni... Budząc się w Wielkanocny poranek, zamiast promieni słońca przywitały mnie płatki śniegu., a zajączka zastąpił Święty Mikołaj. Powrót do Warszawy na niewiele się zdał... Ursynowski wiatr wywiewa z mojej głowy resztki wspomnień o ciepłych dniach. Odnalazłam jednak pocieszenie w ćwiczeniach i gdy wracam z siłowni naładowana endorfinami na moim talerzu lądują takie oto pyszności!