Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej Surówki
Surówka z kapusty pekińskiej

Pyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej w sam raz do obiadu. Porcja witamin na talerzu! Ja dodaję surową czerwoną paprykę, ale smakuje genialnie również z papryką konserwową - nadaje jej ona dodatkowej kwaskowatości. Idealna zarówno do kotletów mielonych, schabowych, jak i różnego rodzaju gulaszy i zrazów. Koniecznie wypróbujcie!


Składniki Składniki

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 papryka (u mnie czerwona)
  • 2 średnie marchewki 
  • koperek 
  • sos winegret (u mnie domowej roboty)


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to delikatna i prosta w wykonaniu surówka pasująca zarówno do mięs jaki ryb. Smaczna, delikatna surówka doprawiona sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.

Surówka z kalarepy i marchewki

W końcu są, pyszne, soczyste, chrupiące a do tego bardzo zdrowe kalarepki. Kalarepa to warzywo z rodziny kapustnych, bogate w minerały i witaminy, posiada właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Najlepsza cienko pokrojona, pycha!

Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora. Surówki to doskonały dodatek do obiadu, a przy okazji porcja niezbędnych witamin. U nas w domu obowiązkowa do każdego obiadu. Dziś przygotowałam surówkę bazującą na trzech podstawowych składnikach: białej kapuście, porze i kukurydzy. Chrupiąca kapusta fantastycznie komponuje się ze słodką kukurydzą i intensywnym w smaku porem. Idealny przepis na sałatkę.

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty. Niezależnie od pory roku zawsze znajdą się świeże warzywa, z których można przygotować pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Surówka wzbogaci każdy posiłek, doda kolorów i witamin. Moją dzisiejszą propozycją jest chrupiąca i zdrowa surówka z białej kapusty, dostępnej o każdej porze roku. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie smakuje z każdym rodzajem mięsa. Idealny przepis na sałatkę.

Buraczki Zasmażane do Obiadu

Uwielbiam te buraczki i nawet zajadam je z domowa wędlinką. Niestety mój stary aparat nie potrafił oddać wam tego pięknego buraczanego kolorku, wyszedł nieco blady no, ale cóż... musicie uwierzyć na słowo.

Surówka z kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował. Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.