Bezglutenowe naleśniki jaglane

Bezglutenowe naleśniki jaglane Placki, naleśniki i gofry
Bezglutenowe naleśniki jaglane

Dzisiaj przepis podstawowy na bezglutenowe naleśniki jaglane. Zamiast mąki pszennej - mąka ziemniaczana. Są niezwykle sprężyste. Można je serwować na słodko i na słono. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że są bardzo zdrowe. Idealne dla amatorów zdrowego jedzenia, ale dzieci również je uwielbiają. Koniecznie wypróbujcie!


Składniki Składniki

  • 12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka (u mnie dziś był napój orkiszowo-migdałowy)
  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego
  • odrobina tłuszczu do smażenia


Rozgość się na Blogu smakosza, który jak to w życiu, musi wszystkiego spróbować :-). Znajdziesz u mnie mix przepisów od wege, aż po klasyczną kuchnie polską i przeróżne słodkości - bo po co się ograniczać (?), gdy tyle pyszności nas otacza :-) Smacznego dnia życzę! :-)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

GOFRY O SMAKU PIERNIKA

Świetne połączenie tych smaków kojarzących się nam z latem oraz tych ze świętami Bożego Narodzenia. Gofry o smaku piernika to rewelacyjna i niezwykle aromatyczna odsłona klasycznego deseru. Przygotowane z mąki gryczanej i ziemniaczanej są mega chrupiące i apetyczne. Wystarczy dodać swoje ulubione dodatki - u mnie twaróg i banan - i już mamy pyszny podwieczorek. Polecam!

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Placuszki z kalafiora i sera żółtego

Bardzo szybkie placuszki z surowego kalafiora i żółtego sera. Delikatne i bardzo smaczne danie, które polecam na letni obiad. Można podać je z ziemniakami i surówką, albo prościej – ze śmietaną lub kefirem.

Naleśniki z musem rabarbarowym

Zapraszam na naleśniki z domowym musem rabarbarowym. Do tego śmietanka z cukrem waniliowym i mamy pyszny obiad lub deserek.

Placuszki szynkowe

Pyszne placuszki polecam!

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.