Podudzia indycze w imbirowej marynacie

Podudzia indycze w imbirowej marynacie Drób
Podudzia indycze w imbirowej marynacie

Uwielbiam mięso z indyka! Nie na dodatek, że jest zdrowe, to jeszcze smakuje wybornie! Świetna alternatywa dla nudnego kurczaka, czy też tłustej wieprzowiny. Wbrew pozorom mięso indycze przygotowuje się bardzo łatwo, a jego mięso wcale nie musi być suche. Dodatkowo jego smak nie ma sobie równych! Dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszne indycze podudzia w imbirowej marynacie. Pyszne i kruche. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny.


Składniki Składniki

  • Na marynatę:
  • 1 jogurt naturalny
  • starty świeży imbir (duży kawałek)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju 
  • Dodatkowo:
  • 2 podudzia indycze


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pieczony kurczak w sosie barbecue

Kawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku. 

Żołądki kurze w sosie musztardowym

Od czasu do czasu możemy posilić się żołądkami kurzymi, w dzieciństwie dla mnie to był rarytas Dziś to gotuję aby przypomnieć smak, jeśli ktoś ma ochotę to polecam pycha

Klopsiki z kaszą jaglaną

Uwielbiam dania, które robi się bardzo szybko, a rodzina myśli że w kuchni spędziłam cały dzień. Kocham też potrawy, które są w wersji fit, a smakują one całej rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną. Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to danie, które zawsze bardzo mi smakowało, chociaż wiem, że nie każdy lubi połączenie smaku kwaśnego i słodkiego w jednym daniu. Dawniej z wygody kupowałam gotowe sosy słodko-kwaśne, później zaczęłam eksperymentować próbując odtworzyć smak, aby przypominał ten kupny, ale jednocześnie bardziej trafiał w mój gust. Udało się i od tego czasu sos słodko-kwaśny już nie kojarzy mi się z kupowanym sosem, a  z pysznym, domowym jedzeniem, które można w prosty sposób przygotować samemu.

Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora

Tradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a.

Mięsne kąski

Na domową imprezę najlepsze są drobiowe mięsne kąski. Podane z sosem słodko - kwaśnym będą niewątpliwie przebojem. Zresztą zauważyłam, że to mięsko preferują dzieci. Pewnie dlatego, że z zewnątrz są chrupiące, a w środku soczyste i miękkie.