Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym Inne
Karpatka z kremem budyniowym

Większości z nas, tego ciasta nie trzeba przedstawiać. Oto przepis na pyszną, kremową, klasyczną, domową karpatkę z kremem budyniowym. To ciasto, którego nie da się nie lubić! Dwa blaty, pysznego, lekkiego, gotowanego ciasta, przełożone genialnym, waniliowym kremem budyniowym to prawdziwy rarytas wśród ciast. Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, a gwarantuję, że wszyscy domownicy będą zachwyceni!


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 płaska łyżeczka sody + 1/2 łyżeczki
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • Budyń do kremu:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego extra lub 3 małe cukry wanilinowe
  • Lub:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo do kremu budyniowego:
  • 750 ml mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier puder do oprószenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pavlowa – truskawkowa

Kolejna odsłona mojej wersji Pavlowej . Tym razem truskawkowa – truskawkowa beza, masa truskawkowa i truskawki Mniam!

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone. Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone - delikatnie wilgotne, przełożone kremem mascarpone. Wypróbuj ten doskonały przepis!

Deser truskawkowo - rabarbarowy

Wiosna to sezon na wspaniałe warzywa i owoce. Szparagi zawitały do mojej kuchni już jakiś czas temu, teraz nadeszła pora na rabarbar i truskawki. Rabarbar trzeba lubić - nie wszystkim smakuje. W tym zestawie jednak warto go spróbować. Intensywny smak rabarbaru łagodzi słodycz truskawek i delikatny jogurt naturalny. A wszystko to w postaci lekkiego i owocowego musu.

Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna cotta to włoski klasyk wśród deserów znanych na całym świecie, zaraz obok tiramisu czy crème brûlée. Z języka włoskiego panna cotta oznacza dosłownie “gotowana śmietanka”. Posłodzona śmietanka i mleko, dzięki żelatynie zamieniają się w delikatną, puszystą piankę, a ziarenka wanilii nadają jej niesamowity aromat i smak.

Zakręcone bułeczki z serem

Zakręcone bułeczki z serem. Pyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Idealny przepis na deser.

Budyń Czekoladowy

Dzisiaj coś pysznego dla naszych Milusińskich: Budyń Czekoladowy z dodatkiem prawdziwej czekolady.