Mleczne bułki

Mleczne bułki Bułki
Mleczne bułki

Dzisiaj przepis na pyszne mleczne bułeczki. Na pewno szybko znikną z waszego talerza! Podawane z ulubionym dżemem lub po prostu masłem i szklanką mleka są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie. U mnie wszyscy w domu je uwielbiają i czekają z niecierpliwością kiedy je przygotuję. Polecam!


Składniki Składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka
  • drożdże instant - 1,5 paczuszki, lub naturalne 8 g
  • 60 g masła
  • 1/4 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli


Witam Was serdecznie na moim blogu kulinarnym. Pewnie zadajecie sobie pytanie: dlaczego Piguła gotuje? To z racji zawodu - jestem pielęgniarką:) Gotuje proste dania, których czas sporządzenia jest niezbyt długi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, często robię coś z niczego:) Moja pasja do gotowania przyszła troszkę jak grom z jasnego nieba. Polubiłam gotowanie dopiero jak się usamodzielniłam. Zapraszam do korzystania z moich przepisów, obserwowania bloga.Jestem też na mikser kulinarny:)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bułeczki otrębowe

Pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów.

Bułki pszenne zaplatane

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy. Przepis na bułki pszenne zaplatane to mój kolejny eksperyment i przyznam nieskromnie, że wymyślanie, dobieranie składników i proporcji wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki, które będą lekkie, mleczne, ale nie słodkie. Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie, a dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie. Z całą pewnością będą na liście moich ulubionych bułek.

Bułki razowe

Przepis na bułki razowe powstał w mojej głowie, a później w kuchni z potrzeby zaspokojenia ochoty na razowe pieczywo domowe. Bułeczki są pyszne - miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Przygotowuje się je w tradycyjny sposób czyli zaczyn drożdżowy, wyrabianie ciasta, wyrastanie, pieczenie, a na samym końcu delektowanie się pysznym smakiem. To najlepsze bułki razowe jakie jadłam.

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne. Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście.

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką

Nie ma jak świeże, cieplutkie bułeczki. Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki.

Obwarzanki z ziarnami

Obwarzanki z ziarnami. Dla jednych obwarzanki, dla innych bajgle... ale czy to ważne? Ważne, że te urocze bułeczki z dziurką smakują wybornie! Bez różnicy czy zaserwujemy je z dżemem do porannej kawy, czy też z sałatą i ulubioną wędliną na drugie śniadanie.