Mleczne bułki

Mleczne bułki Bułki
Mleczne bułki

Dzisiaj przepis na pyszne mleczne bułeczki. Na pewno szybko znikną z waszego talerza! Podawane z ulubionym dżemem lub po prostu masłem i szklanką mleka są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie. U mnie wszyscy w domu je uwielbiają i czekają z niecierpliwością kiedy je przygotuję. Polecam!


Składniki Składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka
  • drożdże instant - 1,5 paczuszki, lub naturalne 8 g
  • 60 g masła
  • 1/4 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli


Witam Was serdecznie na moim blogu kulinarnym. Pewnie zadajecie sobie pytanie: dlaczego Piguła gotuje? To z racji zawodu - jestem pielęgniarką:) Gotuje proste dania, których czas sporządzenia jest niezbyt długi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, często robię coś z niczego:) Moja pasja do gotowania przyszła troszkę jak grom z jasnego nieba. Polubiłam gotowanie dopiero jak się usamodzielniłam. Zapraszam do korzystania z moich przepisów, obserwowania bloga.Jestem też na mikser kulinarny:)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe według przepisu Doroty z Moich Wypieków.

Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...

Nocne bułeczki

Zlokalizowane w supermarketach minipiekarnie reklamują swoje produkty jako świeże i wypiekane na miejscu. Kuszą swoją bogatą ofertą chrupiącego, świeżutkiego pieczywa. Nie dajcie się jednak nabrać. W rzeczywistości pieczywo to jest produkowane znacznie wcześniej, a do supermarketów trafia w postaci głęboko zmrożonego ciasta. W wytwórni ciasto jest wypiekane w 65-85 procentach, a następnie zamrażane, najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Zanim ciasto dotrze z wytwórni do piekarni, z reguły przez wiele miesięcy leży w magazynie. W minipiekarni w supermarkecie jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Świeżości im brak, za to nie brak im stabilizatorów, barwników oraz konserwantów. Dlatego zachęcam Was, aby od czasu do czasu upiec domowe, pachnące pieczywo. Dzisiejszy przepis jest na prawdę prosty. Wieczorem wystarczy poświęcić 15 minut na przygotowanie, rano pozostaje nam tylko uformować bułeczki i upiec. Świeżość i jakość - gwarantowana.

Ziołowo - czosnkowe bułeczki

Puszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami, aromatycznym czosnkiem i margaryną Optima Omega 3 zawierającą niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza więc powinien być dostarczany z pożywieniem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypiek.

Bułeczki hotdogowe

W sobotę piekłyśmy z Agatą bułeczki hotdogowe. Bułeczki wyszły trochę za duże, ale mięciutkie i pyszne. Następnym razem trzeba zrobić więcej bułeczek z tej samej porcji ciasta.

Bułeczki tygrysie

Hej! Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę.