Mleczne bułki

Mleczne bułki Bułki
Mleczne bułki

Dzisiaj przepis na pyszne mleczne bułeczki. Na pewno szybko znikną z waszego talerza! Podawane z ulubionym dżemem lub po prostu masłem i szklanką mleka są idealnym pomysłem na smaczne śniadanie. U mnie wszyscy w domu je uwielbiają i czekają z niecierpliwością kiedy je przygotuję. Polecam!


Składniki Składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka
  • drożdże instant - 1,5 paczuszki, lub naturalne 8 g
  • 60 g masła
  • 1/4 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli


Witam Was serdecznie na moim blogu kulinarnym. Pewnie zadajecie sobie pytanie: dlaczego Piguła gotuje? To z racji zawodu - jestem pielęgniarką:) Gotuje proste dania, których czas sporządzenia jest niezbyt długi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, często robię coś z niczego:) Moja pasja do gotowania przyszła troszkę jak grom z jasnego nieba. Polubiłam gotowanie dopiero jak się usamodzielniłam. Zapraszam do korzystania z moich przepisów, obserwowania bloga.Jestem też na mikser kulinarny:)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Obwarzanki z ziarnami

Obwarzanki z ziarnami. Dla jednych obwarzanki, dla innych bajgle... ale czy to ważne? Ważne, że te urocze bułeczki z dziurką smakują wybornie! Bez różnicy czy zaserwujemy je z dżemem do porannej kawy, czy też z sałatą i ulubioną wędliną na drugie śniadanie.

Bułki cebulowe z serem

Bułek cebulowych z serem nie trzeba specjalnie przedstawiać, ani reklamować i chociaż nie każdemu odpowiada smak cebuli, czy topionego sera to trzeba przyznać, że zna i rozpoznaje je większość. Bułki z cebulką i serem dobrze smakują zarówno na ciepło jaki na zimno. Można jeść je jako kanapkę, ale też bez dodatków smakują wybornie. Moje bułeczki mają bardzo dużą ilość żółtego sera na wierzchu, bo takie właśnie lubię i takie przygotowywała moja Babcia. Polecam wypróbować.

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam. Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu - majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach. Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne.

Bułeczki tygryski

Pszenne bułeczki z niezwykle efektowną skórką, która przypomina cętki tygrysa. Skórka jest bardzo chrupiąca i przykrywa całą bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży. Oryginalnie polewę na bułeczkach powinno się robić z mąki ryżowej, ale ja do tego wykorzystałam zwykły ryż.

Simit - czyli Marcowa Piekarnia

I kolejny wypiek z Piekarni Amber. Tym razem bułeczki - bajgle po turecku. Pyszne i chrupiące jeszcze lekko ciepłe.

BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE

Na dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne. Do takiej bułki wystarczy mi tylko masło i szklanka mleka.