Bułki pszenno-żytnie

Bułki pszenno-żytnie Bułki
Bułki pszenno-żytnie

Nie ma to jak pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam unoszący się w domu smakowity aromat świeżego chleba. Dzisiaj wzięłam się za wypiekanie, uwielbianych przez nas bułeczek na mące pszennej i żytniej razowej. Wbrew pozorom są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak jest obłędny. Warto poświęcić chwilę czasu, żeby je przyrządzić dla swojej rodziny.


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki żytniej razowej 
  • 300 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki


Witam Was serdecznie na moim blogu kulinarnym. Pewnie zadajecie sobie pytanie: dlaczego Piguła gotuje? To z racji zawodu - jestem pielęgniarką:) Gotuje proste dania, których czas sporządzenia jest niezbyt długi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, często robię coś z niczego:) Moja pasja do gotowania przyszła troszkę jak grom z jasnego nieba. Polubiłam gotowanie dopiero jak się usamodzielniłam. Zapraszam do korzystania z moich przepisów, obserwowania bloga.Jestem też na mikser kulinarny:)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Domowe bułki z czarnuszką

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny. Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa. Idealnie pasują również do domowych burgerów.

GRAHAMKI

W weekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne.

Bułki pszenne zaplatane

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy. Przepis na bułki pszenne zaplatane to mój kolejny eksperyment i przyznam nieskromnie, że wymyślanie, dobieranie składników i proporcji wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki, które będą lekkie, mleczne, ale nie słodkie. Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie, a dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie. Z całą pewnością będą na liście moich ulubionych bułek.

Proste bułeczki ze słonecznikiem

Wypróbuj mój przepis na proste bułeczki ze słonecznikiem, których wykonanie jest banalne i zajmie Ci tylko dłuższą chwilę. Pyszne domowe pieczywo!

Kajzerki orkiszowe

Kajzerka (Kaiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku.

Bułka bagietkowa

Wszyscy miłośnicy wypiekania pieczywa w domu zachwycają się dziś aromatami dobiegającymi z piekarnika i bynajmniej nie o zapiekankę tu chodzi, ale chlebek najprawdziwszy, szczególnie na dziś przygotowany. Królują na wielu blogach, szczególnie te na zakwasie , z zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Ja też wczoraj zaczęłam przygotowanie swojej bułki, a przepis znalazłam u Kasi, która w tej dziedzinie jest dla mnie niepodważalnym autorytetem.