Bułki pszenno-żytnie

Bułki pszenno-żytnie Bułki
Bułki pszenno-żytnie

Nie ma to jak pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam unoszący się w domu smakowity aromat świeżego chleba. Dzisiaj wzięłam się za wypiekanie, uwielbianych przez nas bułeczek na mące pszennej i żytniej razowej. Wbrew pozorom są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak jest obłędny. Warto poświęcić chwilę czasu, żeby je przyrządzić dla swojej rodziny.


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki żytniej razowej 
  • 300 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki


Witam Was serdecznie na moim blogu kulinarnym. Pewnie zadajecie sobie pytanie: dlaczego Piguła gotuje? To z racji zawodu - jestem pielęgniarką:) Gotuje proste dania, których czas sporządzenia jest niezbyt długi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, często robię coś z niczego:) Moja pasja do gotowania przyszła troszkę jak grom z jasnego nieba. Polubiłam gotowanie dopiero jak się usamodzielniłam. Zapraszam do korzystania z moich przepisów, obserwowania bloga.Jestem też na mikser kulinarny:)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne. Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście.

Bułeczki czosnkowe

Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.

Bułki pszenne z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Zawsze bardzo smakowały mi bułeczki z płatkami owsianymi i słonecznikiem, ale nie chciałam być uzależniona od sklepowego pieczywa, w którym nie wiadomo ile chemii i konserwantów się znajduje. Postanowiłam zrobić swoje własne bułeczki z ziarnami opracowując swój przepis na bułki, które moim zdaniem będą idealne. Udało się!

Bułeczki otrębowe

Pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów.

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam. Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu - majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach. Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne.

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo. Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe. To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu. Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego - drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki. Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.