Bułki pszenno-żytnie

Bułki pszenno-żytnie Bułki
Bułki pszenno-żytnie

Nie ma to jak pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam unoszący się w domu smakowity aromat świeżego chleba. Dzisiaj wzięłam się za wypiekanie, uwielbianych przez nas bułeczek na mące pszennej i żytniej razowej. Wbrew pozorom są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak jest obłędny. Warto poświęcić chwilę czasu, żeby je przyrządzić dla swojej rodziny.


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki żytniej razowej 
  • 300 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki


Witam Was serdecznie na moim blogu kulinarnym. Pewnie zadajecie sobie pytanie: dlaczego Piguła gotuje? To z racji zawodu - jestem pielęgniarką:) Gotuje proste dania, których czas sporządzenia jest niezbyt długi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, często robię coś z niczego:) Moja pasja do gotowania przyszła troszkę jak grom z jasnego nieba. Polubiłam gotowanie dopiero jak się usamodzielniłam. Zapraszam do korzystania z moich przepisów, obserwowania bloga.Jestem też na mikser kulinarny:)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bułki pszenne zaplatane

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy. Przepis na bułki pszenne zaplatane to mój kolejny eksperyment i przyznam nieskromnie, że wymyślanie, dobieranie składników i proporcji wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki, które będą lekkie, mleczne, ale nie słodkie. Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie, a dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie. Z całą pewnością będą na liście moich ulubionych bułek.

BUŁKI ORKISZOWE

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie.

Bułeczki czosnkowe

Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.

Bułki cebulowe z serem

Bułek cebulowych z serem nie trzeba specjalnie przedstawiać, ani reklamować i chociaż nie każdemu odpowiada smak cebuli, czy topionego sera to trzeba przyznać, że zna i rozpoznaje je większość. Bułki z cebulką i serem dobrze smakują zarówno na ciepło jaki na zimno. Można jeść je jako kanapkę, ale też bez dodatków smakują wybornie. Moje bułeczki mają bardzo dużą ilość żółtego sera na wierzchu, bo takie właśnie lubię i takie przygotowywała moja Babcia. Polecam wypróbować.

Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Pyszne bułeczki z masłem czosnkowym z natką pietruszki. Fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania

Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...