Placki ziemniaczane z marchewką i dynią

Placki ziemniaczane z marchewką i dynią Placki, naleśniki i gofry
Placki ziemniaczane z marchewką i dynią

Przepis na pyszne, aromatyczne placuszki ziemniaczane z dynią i marchewką. Świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem - prezentują się na talerzu bardzo wykwintnie. Można je również podawać z gulaszem lub ulubionym sosem. Pychota!


Składniki Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 400 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1-2 marchewki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia - u mnie kokosowy


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Placki marchewkowe z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko, a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie. Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam.

PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM

Przepis na pyszne naleśniki gryczane z tuńczykiem. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Podane z sosem czosnkowym lub chrzanowym sprawią, że będziemy syci na długi czas.

Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską

Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską to wykwintny i bardzo prosty w wykonaniu obiad idealny na każdą okazję.

Krokiety z parówką

Taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować.

PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM

Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym, a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne.