Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego Warzywne
Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!


Składniki Składniki

  • 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 6 jajek
  • 150 g twarogu
  • 100 g sera feta
  • 12 rzodkiewek
  • 12 pomidorków śliwkowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki szczypiorku
  • Sos
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • pieprz biały
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy.

Do twarogu dodajemy fetę i jogurt grecki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy tak, aby powstała gładka masa.

Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Masa powinna być dość gęsta, aby z łatwością zrobić serowe kulki.

Gęstość regulujemy jogurtem naturalnym. Formujemy niewielkie kuleczki. Na talerzyku układamy porcję liści czosnku, pokrojonych w mniejsze kawałki.

Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pomidorki i połówki jajka. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sos
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem lub podajemy go osobno.

Notes
czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)