Klasyczna karpatka

Klasyczna karpatka Ucierane
Klasyczna karpatka

Chyba nie znam osoby, która nie jadła by nigdy klasycznej karpatki. Oczywiście mówię tu o tej domowej, kupnej nie polecam - jest ogromna różnica! Wykonanie karpatki nie jest trudne i myślę, że nawet początkująca gospodyni sobie poradzi.


Składniki Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 300 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • Masa:
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego 
  • 500 ml mleka
  • 300 g masła
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy mąkę i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. 
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto łyżką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. 

Gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu. Dosładzamy do smaku. Przekładamy upieczone blaty, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mokre ciasto czekoladowe

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe, które znika bardzo szybko. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut! To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe.

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.

Ciasto pleśniak/kruszon/skubaniec

Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Brownie ze śliwkami i marcepanem

Brownie to ciasto, które powinni polubić wszyscy miłośnicy ciężkich, mokrych, czekoladowych i... zakalcowatych ciast. Bo brownie tym właśnie jest - zamierzonym czekoladowym zakalcem. To ciasto typowo zimowe, idealne do mocnego espresso lub czarnej herbaty. Dla mnie to również smakołyk z rodzaju tzw. comfort food, czyli dań, które mają poprawiać humor, wprowadzić w dobry nastrój, przywołać wspomnienia, pomóc w oderwaniu się od codzienności. Poniższy przepis to zimowa, świąteczna wersja klasycznego brownie - wzbogacona marcepanem i śliwkami namoczonymi w rumie i czarnej herbacie. Śliwki stanowią dodatek, który delikatnie łamie słodycz czekolady i marcepanu.

Ciasto marmurkowe

Hej! Jeśli miałabym przygotować ciasto na piknik, to bez wątpienia byłoby to ciasto marmurkowe. Zawsze się udaje, ładnie wygląda, jest zrównoważone w smakach i doskonale smakuje z kawą. Bo kawoszka ze mnie chyba największa (do tego stopnia, że idąc spać myślę – z rana napiję się znowu kawki).