Klasyczna karpatka

Klasyczna karpatka Ucierane
Klasyczna karpatka

Chyba nie znam osoby, która nie jadła by nigdy klasycznej karpatki. Oczywiście mówię tu o tej domowej, kupnej nie polecam - jest ogromna różnica! Wykonanie karpatki nie jest trudne i myślę, że nawet początkująca gospodyni sobie poradzi.


Składniki Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 300 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • Masa:
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego 
  • 500 ml mleka
  • 300 g masła
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy mąkę i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. 
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto łyżką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. 

Gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu. Dosładzamy do smaku. Przekładamy upieczone blaty, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ucierane ciasto z karmelizowanym rabarbarem i tymiankiem

Ucierane ciasto z karmelizowanym rabarbarem i tymiankiem. Musicie spróbować, tylko nie zwlekajcie za długo, koniecznie musicie spróbować tego przepisu na ucierane ciasto z karmelizowanym rabarbarem i tymiankiem. Idealny przepis na ciasto.

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Kiedy sezon na rabarbar jest w pełni warto spróbować nowych przepisów z tym świetnym składnikiem. Bardzo często mylony jako owoc, rabarbar jest smacznym i bardzo wartościowym warzywem który idealnie pasuje do naszego ciasta z kruszonką. Ciasto idealnie łączy w sobie świeży smak rabarbaru i słodycz kruszonki, a zamach masła tylko dopełnia to wspaniałe ciasto. Przepis jest jak najbardziej sprawdzony i bardzo prosty, wystarczy chwila czasu i chęci, a więc do rzeczy!

Wilgotny i Szybki Torcik Kakaowy

Jest przepyszny. Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki.

Ciasto miodowo-jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Jeśli czujecie potrzebę zjedzenia czegoś domowego, babcinego, prostego, ale też wyjątkowego, to polecam to ciacho. Ma w sobie ten urok co drożdżowa bułka od babci, jak kotlet od mamy, czy inne smakołyki przygotowane z sercem. To jest ciasto typu "comfort food" - za smakiem kryje się błogość i wspomnienia.

Ciasto z batatów - kremowe i pyszne!

Gwarantuję, że ciasto z batatów to nowe doznanie kulinarne - to bardzo ciekawy smak, złożony i trochę nawet nieokreślony, ale na pewno wart wypróbowania. Ciasto nie zawiera glutenu i laktozy. Jajka oczywiście są, ale sięgajcie po te z wolnego chowu - różnica w jakości, to także różnica w składnikach odżywczych.