Klasyczna karpatka

Klasyczna karpatka Ucierane
Klasyczna karpatka

Chyba nie znam osoby, która nie jadła by nigdy klasycznej karpatki. Oczywiście mówię tu o tej domowej, kupnej nie polecam - jest ogromna różnica! Wykonanie karpatki nie jest trudne i myślę, że nawet początkująca gospodyni sobie poradzi.


Składniki Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 300 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • Masa:
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego 
  • 500 ml mleka
  • 300 g masła
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy mąkę i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. 
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto łyżką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. 

Gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu. Dosładzamy do smaku. Przekładamy upieczone blaty, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zebra

Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.

Ciasto miodowo-jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Jeśli czujecie potrzebę zjedzenia czegoś domowego, babcinego, prostego, ale też wyjątkowego, to polecam to ciacho. Ma w sobie ten urok co drożdżowa bułka od babci, jak kotlet od mamy, czy inne smakołyki przygotowane z sercem. To jest ciasto typu "comfort food" - za smakiem kryje się błogość i wspomnienia.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Świeży rabarbar jest teraz wszędzie: na działkach w sklepach. Ja proponuję zużyć go do pysznego ciasta.

Ciasto szpinakowe - Leśny mech

Przepis na ciasto szpinakowe - Leśny mech. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe ciasto, idealne na odżywczy deser na każdą okazje. Ciasto jest zielone dzięki głównemu składnikowi (szpinak), który nadaje niesamowitą delikatność i niezapomniany smak. Jeśli nie lubisz szpinaku, gwarantuje że po zjedzeniu tego ciasta będziesz chciał/a więcej!

Ciasto pleśniak/kruszon/skubaniec

Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut! To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe.