EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ - Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.

EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ Ciastka
EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.


Składniki Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 1 1/5 szkl. mąki,
  • 1 szkl. wody,
  • 125 g margaryny,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szkl. śmietany kremówki,
  • 200 g serka kremowego,
  • 2 łyzki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto parzone:
Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.



Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami

Rewelacja!Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem.Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje!

Domowe Wafle Karmelowe

Przepis na domowe wafle karmelowe, znane również pod nazwą Tofinki. Są szybkie i banalne w przygotowaniu. Bardzo słodkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Moje dzieci je uwielbiają, dlatego znikają z talerza w mgnieniu oka!

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to zdecydowanie pozycja bez której ciężko wyobrazić sobie Święta. Zobacz sprawdzony przepis na pierniczki, które Cię nie zawiodą!

Florentynki

Florentynki to tradycyjne włoskie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Wypełnione bakaliami - znajdziemy tutaj przede wszystkim migdały, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę lub wiśnie kandyzowane. Zlepione słodką mieszanką masła, miodu i cukru. Na prawdę uzależniają! To jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Smakują wszystkim bez wyjątku.

Biskwity

Biskwity to nic innego jak pyszne biszkoptowe omleciki nadziane kremem przygotowanym na bazie bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem pysznych owoców. Jestem pewna, że je pokochacie. Idealny przepis na deser.

Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu.