EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ Ciastka
EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.


Składniki Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 1 1/5 szkl. mąki,
  • 1 szkl. wody,
  • 125 g margaryny,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szkl. śmietany kremówki,
  • 200 g serka kremowego,
  • 2 łyzki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto parzone:
Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.



Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Orzechanki

Orzechanki.Chyba wszyscy znają i lubią kokosanki. Znane są już od lat i chyba każdy z Was się nimi zajadał. Kilka lat temu moja mama postanowiła zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały ORZECHANKI Są super! Idealny przepis na deser.

Batony owsiane z masłem orzechowym

Batony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym.

Ciastka Otrębusie z miodem

No dobra, dziś będzie bardzo zdrowo. Ale i tak słodko, mimo że bez grama cukru. Buszując ostatnio po jednym z supermarketów trafiłam na otręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię - to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi. A żeby było już całkiem fit, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież...

Ciasteczka owsiane omega 3 z orzechami

Dzisiaj przepis na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasteczka owsiane. Pyszne i chrupiące. Pełne cennych mikroelementów i kwasów omega 3. Ja dodałam do nich orzechy - włoskie, nerkowca i ziemne oraz sezam i miód. Zdrowa i słodka przekąska dla każdego łakomczucha!

Ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą

Przywołujemy wiosnę! Najlepiej zrobić to pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami z orzeźwiającym, cytrynowym akcentem i kawałkami słodkiej, rozpływającej się białej czekolady. Poprawa humoru gwarantowana!

Walentynkowe serduszka

Walentynki, to szczególny czas okazywania sobie sympatii i miłości. Są idealną okazją na podarowanie najbliższej osobie prezentu od serca. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie kruchych, rubinowych ciasteczek. Dodałam do nich garść miłości i szczyptę ciepła i odrobinę słodyczy.