EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ Ciastka
EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.


Składniki Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 1 1/5 szkl. mąki,
  • 1 szkl. wody,
  • 125 g margaryny,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szkl. śmietany kremówki,
  • 200 g serka kremowego,
  • 2 łyzki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto parzone:
Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.



Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciastka kawowe

Kruche ciastka kawowe to chrupiące ciasteczka o delikatnym smaku kawy. Niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Z całą pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią kawowe smaki. Polecam wypróbować.

Batony owsiane z masłem orzechowym

Batony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym.

Ziemniaczki

Ziemniaczki zwane też bajaderki to najprostsze ciastka z resztek ciast. Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie! Najlepsze w nich jest to, że nic się nie marnuje! Zamiast wyrzucać suche końcówki ciast lepiej poświęcić 15 minut i wyczarować coś pysznego! W mojej wersji dodałam alkoholu, jeżeli chcecie zrobić takie ziemniaczki dla dzieci, zamiast adwokatu dodajcie więcej czekolady.

Marbled cupcakes

Marbled cupcakes. Tyle lat prowadzę bloga, a jeszcze nigdy nie dodawałam przepisu na ciasto marmurkowe. Trochę nadrabiam, bo dziś mam dla Was dwukolorowe babeczki. Zwykle bardziej lubiłam waniliowe ciasto, ale w tym wypadku rewelacyjne okazało się ciemne - dodałam bardzo dużo kakao, więc miało intensywny odcień, głęboko kakaowy smak i było niezbyt słodkie. Polecam! Idealny przepis na deser.

Gryczane ciacha z masłem orzechowym i jabłkiem

Przepis na Gryczane ciacha z masłem orzechowym i jabłkiem. Coś dla maniaków zdrowych ciastek. Żadne płatki owsiane,pszenne, ryżowe, orkiszowe... Tym razem płatki gryczane, które są świetnym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dają uczucie sytości, poprawiają perystaltykę jelit i są delikatniejsze w smaku od kaszy gryczanej. To także źródło witamin z grupy B, jak również E i PP. Takie ciastko złożone z płatków gryczanych, masła orzechowego i jabłka to wartościowa przekąska.

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem na oleju kokosowym to trochę zdrowsza wersja ciastek owsianych, które zapewne znacie. Chrupiące ciasteczka, pięknie pachnące wanilią, a całość niesamowicie smaczna. Polecam wypróbować ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem według mojej receptury, a zapewniam, że smak Was nie zawiedzie. Smakują rewelacyjnie.