EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ Ciastka
EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.


Składniki Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 1 1/5 szkl. mąki,
  • 1 szkl. wody,
  • 125 g margaryny,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szkl. śmietany kremówki,
  • 200 g serka kremowego,
  • 2 łyzki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ciasto parzone:
Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. 
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.



Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną

Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną. Kolejny świetny przepis na owsiane ciasteczka. Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek. Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż są bardzo słodkie. Idealny przepis na ciasto.

DWUKOLOROWE CIASTKA

Kruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole.

Mleczne ciasteczka owsiankowe

Te ciasteczka to pyszna wersja owsianki - mlecznej, pachnącej wanilią, słodkiej. Smakują naprawdę wybornie, nie należą co prawda do super-dietetycznych, ale na jedno czy dwa może sobie pozwolić nawet osoba odchudzająca się.

Ciastka francuskie z białym serem

Ciastka francuskie z białym serem, czy też jak ktoś woli z twarogiem to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze krótko i w zaledwie pół godzinki są gotowe do jedzenia. Świetnie sprawdzą się zarówno do pochrupania przy popołudniowej kawce lub herbatce, ale też będą idealne do podania gościom, którzy odwiedzą nas bez zapowiedzi.

Ciasteczka maślane z pistacjami

Bardzo lubię pistację, jak je kupuje i się do nich dosiądę to znikają nawet nie wiem kiedy. Co prawda mam dwóch pomocników, którzy tak samo jak ja je lubią. Postanowiłam zrobić z nimi ciasteczka. Raz, dwa i były gotowe. Bardzo fajnie smakują, sami się przekonajcie. Na deser, do kawki w pracy, dla dzieci do szkoły. To takie małe umilacze.

Ciasteczka serowe z marmoladą - stary przepis

Pozwólcie, że znów uraczę Was ciasteczkami. Te jednak są z bardzo starego przepisu, który zaplątał się gdzieś w kuchennym zeszycie pod nazwą: „Serowe ciasteczka z marmoladą - najlepsze”. Cóż więc innego pozostało mi jak wykonanie „najlepszych” ciasteczek. A że w lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera - musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania. I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa - ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony przepis - pycha! Znikną w oka mgnieniu - jak u nas, obiecuję.